Det er mange av oss som får julegaver vi vil bytte etter jul, og da oppstår ofte det urgamle spørsmålet; hvilke bytterettigheter har man?
Her er det mange som er usikre, og ikke sjelden oppstår det amper stemning i butikkene når kundens forventninger ikke samsvarer med butikkenes retningslinjer. Men her er de viktigste prinsippene når det gjelde bytte av julegaver.
Ikke krav på å bytte
– Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Bytte av gaver er en frivillig ordning med lange tradisjoner, men det er likevel butikkenes regler som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.
Men mange butikker er likevel innstilt på å la kundene bytte, og handelsnæringen har gjort bytteretten til nærmest en sedvane. Så heldigvis kan du ofte bytte det aller meste du får.
Noen butikker opererer med åpent kjøp i lang tid, mens andre butikker har kortere byttefrister. Og bytteretten gjelder som hovedregel vare mot vare. Altså du har ikke krav på å få penger igjen, med mindre dette er spesifisert.
Det beste du kan gjøre er å be butikken om en byttelapp som spesifiserer deres bytteregler. Ta også vare på kvitteringen for sikkerhets skyld.
Ikke vent med byttingen
Sammenfallende med at butikkene selv styrer sine egne bytteregler, kommer også januarsalget. Dette gjør at varen du har fått i desember, kan ha en lavere verdi i januar. Derfor bør du bytte så raskt som mulig, hvis du vil ha valuta for gaven som skal byttes.
– Om gaven du fikk til jul, selges til halv pris i januar, er verdien på julegaven falt tilsvarende, siden du kun har krav på å bytte varen. Men er du raskt ute og bytter, kan du unngå dette, sier Flønes.
Dette er byttereglene du må kunne:
- Du kan ikke kreve å få bytte en julegave uten byttelapp eller kvittering.
- Du kan heller ikke kreve å få igjen pengene for julegaven, selv om du har byttelapp.
- Hvis julegaven ikke virker, har du krav på å få en ny vare, prisavslag eller få varen reparert, ifølge forbrukerkjøpsloven.
- Det er ingen lov som regulerer prisnivået på varene, dermed kan du ikke kreve å få varens fulle verdi hvis den er på salg.
- Enkelte gavekort kan ikke brukes på salgsvarer, men da skal dette opplyses. Gavekort og tilgodelapper har normalt en gyldighet på tre år, hvis ikke annet er oppgitt.
- Dersom du ikke bruker hele gavekortet på en gang, kan du ikke kreve å få restbeløpet igjen i penger.
- Hvis julegaven er kjøpt på internett gjelder angrerettloven. Dermed kan du sende varen tilbake, men husk at fristen er 14 dager fra kjøperen mottok varen.
Kilder: forbrukerrådet.no / minmote.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!