Redd for Halloween-halloi? Slik sikrer du hus – og barn

Med horder av barn som flyr husimellom på godterijakt, kan det gå en kule varmt. Slik sørger du for en sikker feiring for alle. 

Høstkveldene er mørke, og det kan fort skje ulykker om du har stablet masse skrot i oppkjørselen eller nederst i hagen.

Travle ungeskokker med sukkersug går ikke av veien for å ta en snarvei gjennom folks hager for å komme fortere til målet – nemlig utgangsdøra di – så pass på å rydde unna litt før Halloween banker på. 

Still til side for eksempel sykler som kan snubles i, og rydd bort raker som ligger igjen på plenen.

Forsikre deg om at du har sikret eventuelle hagedammer, lumske hull på tomta og andre faremomenter.

Har du utebelysning, er det fint å skru på så mye som mulig, slik at adkomsten til huset er opplyst.

Vil du derimot ikke ha besøk, pleier det å være et greit signal å skru av utelysene for å gi monstrene et hint om at du er uinteressert i skumle gjester på Halloween.

Skader og ulykker

Hva gjør du om ulykken er ute og noen skader seg på din tomt? Eller om noen av barna forårsaker skader på din eiendom, som for eksempel å knuse et vindu?

– Heldigvis har ikke vi i Codan Forsikring ikke så mye erfaring med Halloween-skader forvoldt av barn. Barn under 18 år er uansett vanskelig å stille til ansvar, og vårt inntrykk er at foreldrene pleier å gjøre opp seg imellom om det skulle være noen skader som må dekkes økomomisk, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.  

TIPS! De fleste knep som utføres er heldigvis av det uskyldige slaget, men vær oppmerksom på at et knust egg som ikke blir vasket vegg med én gang, kan forårsake skader i malingen på husveggen.

Pass på brannfaren

Med alle lykter og lys som tennes på Halloween er brannfaren stor, så det er viktig at både foreldre og naboer viser sunn fornuft. 

– Man vil jo gjerne gjøre det stemningsfullt til Halloween, men husk at alle levende lys skal stå på et støtt og ikke-brennbart underlag, sier Sturle Hagen, adminstrerende direktør i Norsk Brannvernforening.

Han minner om at barnas kostymer gjerne er produsert i svært lettantennelige plastmaterialer:

– Dropp å gi barna levende lys eller stjerneskudd. Og ikke pynt med fakler utenfor døra, de kan fort velte og antenne et flagrende plagg. Benytt heller lyskilder hvor flammen er beskyttet, som for eksempel lykter.

– Gresskar er fuktige og tar ikke så fort fyr i seg selv, men pass på at du har laget nok luftehull i toppen. Om det blir for tett nedi gresskaret, kan det nemlig dannes et overskudd av gasser fra parafinen, noe som kan skape stor eksplosjonsfare – særlig om du har plassert flere små telys nedi, advarer Sturle Hagen.