Nå bør du begynne planleggingen av bryllupet

Har du planer om å holde bryllup hjemme til sommeren eller høsten, lønner det seg å starte planleggingen nå. 

De store bryllupsmessene er rett rundt hjørnet, og for flere er planleggingen i gang fullt. 

Ser du for deg det perfekte bryllupet med alt du måtte ønske deg, lønner det seg derfor å være tidlig ute. 

Dette bør du gjøre nå

Å planlegge et bryllup kan være en stressende prosess for noen. De fleste ønsker jo derimot at det skal være en gledelig tid, hvor man også kan nyte tiden som forlovet sammen.

For å unngå stresset, er det lurt å være tidlig ute med å få ting unnagjort. Spesielt om bryllupet er til sommeren.

– Fotografer, toastmastere og catering begynner å bli booket til sommeren, så om du ønsker å sikre deg fotografen som tar de beste bildene, toastmasteren med den beste humoren og maten som får smaksløkene til å synge, må dette bestille nå, sier bryllupskoordinator hos Bryllupspakken, Julie Romslo, og fortsetter:

– Husk også å bestille servitører til bryllupet, slik at familie og venner slipper å jobbe dugnad på selve festen.

Før man booker dette, kan det også være lurt at man har lagt opp et budsjett over hvor mye man vil bruke på selve festen.

Noe kan du vente med

Det er derimot ikke sagt at alt skal være klappet og klart allerede nå, om bryllupet er til sommeren eller høsten. 

Det kan så klart være en fordel å ha det meste klart, men det er noen ting det ikke er like farlig å utsette. 

– Det som eventuelt kan vente er dekor. Bryllupskake og blomster kan også ventes med i noen måneder til, sier Romslo.

Romslo påpeker også at en fordel med å holde bryllupet hjemme i eget hage eller hus, er blant annet at man ikke har restriksjoner på hvor man kan henge pynt.

På grunn av dette står du også mye friere til å velge akkurat den dekoren og pynten du ønsker. 

Utendørsbryllup

Om du velger å holde bryllupet hjemme, er det flere ting du må tenke på, da dette ikke vil være som et lokale som i utgangspunktet er ment for å holde bryllup.

Ønsker du å holde bryllupet ute i hagen, kan det for eksempel være lurt å leie et telt. Vi bor jo tross alt i Norge, og været er ikke alltid på vår side. 

– Å leie inn telt i hagen krever en ganske flat tomt, hvis ikke bør man også ha gulv i teltet, sier Ann Kristin Nissen ved Brudepikene AS.

Det kan også lønne seg å leie inn toaletter, da det kanskje ikke holder med de du allerede har i huset. Men, dette kommer selvfølgelig an på hvor mange gjester du inviterer. 

Innendørsbryllup

I tillegg til utendørsbryllup, er det også ting som må gjøres innendørs.

– Det kan en del sjauejobb på forhånd, da vanlige «borom» må tilpasses bryllupet, og en del møbler må flyttes på, sier Nissen.

Kanskje har man ikke nok kjøleplass eller lagringsplass til kake, mat og drikke, og kjøkkenet er kanskje litt mindre og mer upraktisk for de som skal lage mat/servere.

Det kan være lurt å finne ut hvordan du skal løse dette i god tid før festen. Finn ut hvor du skal oppholde møbler og ting som skal bort, og skaff deg det du eventuelt trenger av kjøleplass og lagringsplass. 

På sommeren er det ikke like nødvendig med ytterklær, men til høsten kan gjestene ha med seg jakker og lignende. Dette bør man også ha en løsning på.

– Det bør gjøres plass til garderobe, slik at gjestene kan henge fra seg yttertøy, sier Nissen.

Til slutt er det også viktig at du sender ut nabovarsel, om du skal holde bryllupet hjemme. Dersom du har strenge naboer, må du respektere at støynivået på folk og fest må roes etter et visst klokkeslett.

En annen løsning kan jo kanskje være å invitere naboene med på festen.