La julen glitre!

Snart skal julepynten sette sitt preg på hjemmet. Få kan skape så hjemmekoselig stemning som Marit, i sin stue i Asker, som er nypyntet til julehøytid.

Julerød sofa med myke dunputer, rause lenestoler og klassiske bord i mørkt treverk, samt innebygde ikea-bokhyller, utgjør hovedrammen i den lune stuen. Allrommet med kjøkken, spisestue og salong befinner seg i 2. etasje i rekkehuset. Til tross for at rommet kun er på 30 kvadratmeter føles det luftig og raust. Når kulda herjer utendørs, fyres det flittig i peisen, som sprer lun varme. Peisen tennes også for kosens skyld for å lyse opp mørke vinterkvelder.

– Jeg er veldig glad i levende lys og er storforbruker av stearinlys. Blomster og levende lys gjør seg i stuen hele året, ikke bare i julen, mener Marit. I store glasskrukker står kubbelysene trygt og brannsikkert. Dessuten er det koselig med stearinlys i store stållykter.

Pynt i vinduet: Glasskuler med røde silkebånd henger kledelig i vinduet.

– Til tross for liten plass synes jeg det er flott med store lyslykter. Jeg synes stuen virker større når man har møbler og gjenstander som ruver litt. Masse små ting gjør fort at oppholdsrommet virker enda mindre, derfor synes jeg det er et lite triks å bruke store ting for å skape volum i små rom. Et prinsipp Marit også bruker i sin jobb som hagearkitekt.

Stilen på julepynten har fulgt Marit i mange år. Hun trives best med klassisk og norsk julepynt som minner om hennes barndoms jul.

Juletreet pyntes med glitter, norske flagg, kurver og kuler som hun og samboeren begynte å samle på i fjor. Pepperkakefigurer av tekstiler har Marit sydd for hånd og hengt opp nær peisen mellom stuen og kjøkkenet. Et stort trau på den lave bokhyllen er fylt med kongler, kanelbunter og mandariner.

Adventsstake: Marit lager advenstaken selv av mose, kongler og avklippede julestjerner.

Syr og snekrer
– Mitt oppussingsbudsjett har vært smalt, derfor har jeg vært nødt til å tenke meg om to ganger når jeg har foretatt endringer. Veggen mellom kjøkken og stue rev jeg ned selv for å «puste»friere her. Veggene på kjøkkenet er tapetsert med tekstiler, alle gardiner i huset har Marit sydd selv av stoffer fra Ikea, Kid interiør og Stoff & Stil.

– Tidligere jobbet jeg som flyvertinne og har derfor reist mye og bodd på ulike hoteller. Jeg har alltid vært interessert i interiør og ofte løftet litt på hotellgardinene for å se hvordan de er blitt sydd. Derfra har jeg fått ideene til blant annet mine selvsydde gardinkapper, som går i flukt med taket. Gardinene kommer bedre frem med kappe, dessuten luner de og rommet får et mer elegant preg, synes Marit Jeg syr også pynteputer og skinnfeller. I det hele tatt liker jeg å bruke hendene mine og å skape egne ting.

Stueveggene er malt i en olivengrønnfarge, valøren er litt ubestemmelig og på humoristisk vis pleier jeg å si at fargen minner om kuløren på «oppvaskvann». Jeg har blandet fargen selv, og jeg mener den passer godt som bakgrunnsfarge til rød salong og mørke trebord. Hyllene bak sofaen er i utgangspunktet Billy-bokhyller fra Ikea som samboeren har bygget inn med hobbyplater og kantet med lister fra trelastforhandler. Ideen til bokhyllene fant Marit i et interiørblad.

– Nesten alt er mulig å få til, det er min gyldne leveregel. Mange ville nok gi seg mye før jeg stopper, jeg gir meg sjelden før jeg har fått det til…

Mange drømmer
Nå har Marit og samboeren flere planer i sikte: De drømmer om å skaffe seg hus i Frankrike, der de begge kan eksperimentere med design av uterom og bruk av middelhavsplanter. Paret jobber med planter og hageplanlegging til daglig og de håper på sikt å lede ulike hageprosjekter også i utlandet.

– Men i julen liker jeg å være hjemme i min egen hule, nyte kveldene foran peisen og høre på veden som knitrer, se på stearinlysene som skinner i lyktene og kjenne på lukten av nellik i vinterfriske appelsiner, sier Marit. – Da er det perfekt å planlegge fremtidige sommerkvelder i Provence sammen med min kjære…

Norske flagg og glitter er sjelden å se på juletre i moderne hjem i dag, men her er juletreet pyntet på tradisjonsrikt og norsk vis.

Kongler, kanelbunter og mandariner er fast inventar i tretrauet til jul.

Her er det mykt å lande etter en lang dag.

På kjøkkenet henger pepperkakefigurer av tekstiler som er hjemmelaget.