Valentinsdagen 2023 – tradisjoner, tips og idéer!

Valentinsdagen kommer tilbake hvert år den 14 februar, til noens glede og noens fortvilelse. Men, i bunn og grunn er dagen til for å sette litt ekstra pris på kjærligheten man har rundt seg i livet - uansett hvem det måtte være. Trenger du litt inspirasjon for hva du vil gjøre eller gi? Her er våre beste tips.

Valentinsdagen

Valentinsdagen er en dag hvor mange gir litt ekstra oppmerksomhet til personer de elsker ved å gjøre koselige aktiviteter, si noen kjærlige ord eller gi gaver. Men hvordan har det seg egentlig? Her forklarer vi kort om dagens historie og hvordan feiringen ser ut idag!

Sankt Valentins dag

Helgenen Valentinus har siden 400-tallet blitt feiret 14. februar i den katolske kirken. Men nøyaktig hvem denne helgenen var er ikke helt sikkert. Det finnes nemlig flere ulike Sankt Valentin som ble martyrer århundrer før. Den mest kjente av dem var en prest i antikkens Roma som sies å ha blitt dømt til døden for å viet kristne par, og som nektet å gi avkall på sin tro.

valentinsdagen
Venter du på å bli truffet av en av Amors piler? Foto: Getty images.

Og slik ble kjærlighet et tema

Den romantiske koblingen til dagen oppstod først under middelalderen i Frankrike, England og Skottland. Da var det vanlig at ungdommer måtte danne par før årets sommerleker og -danser. Ungdommene begynte da å lure på hvem som skulle bli deres Valentin, hvilket vil si hvem de skulle holde sammen med i det kommende året. Dette sies også å ha vært inspirert av troen på at fuglene lette etter partnere i midten av februar. Med tiden ble det stadig vanligere å gi hverandre kjærlighetsbrev, kort og små gaver på Valentinsdagen og tradisjonen spredte seg vidt over den angelsaksiske delen av verden.

Valentinsdagen i Norge

Som med mye annet, er dagen blitt veldig inspirert av måten de har feiret dagen i USA i følge snl.no. Det tok lang tid før dagen ble nevneverdig markert generelt i Skandinavia, og derfor er den heller ikke ansett som like viktig som mange andre steder.

Selv om historien om Valentines Day går langt tilbake, anså ikke mange i Norge det som noe med kommersiell verdi før Posten i 1999 begynte å lage egne frimerker for dagen. Da begynte trenden sakte men sikkert å slå sine røtter.

Likevel er det mange som ikke feirer Valentinsdagen som noen storartet dag, noe som kanskje burde endre seg – da det tross alt kun er en ekstra markering som handler om å vise til sine nære og kjære at man er glad i dem.

Gave?

valentinsdagen
Foto: Getty Images.

Sjokolade, geléhjerter og røde roser selges vanligvis i mengder til Valentinsdagen. Dagen har fått en del kritikk for å være et kommersielt påfunn, og å gi gaver til hverandre er selvfølgelig ikke et ‘must’. Å gi noen tiden sin og ordne en romantisk opplevelse, blir vanligvis satt veldig pris på. De vanligste måtene å feire på er å lage en fin middag hjemme, eller å gå ut på restaurant. Andre hyggelige aktiviteter vi kan anbefale er å se en feel good film, ta seg et boblebad sammen eller dra på en koselig utflukt.

Middag?

valentinsdagen
Levende lys kan gjøre mye på stemningen! Foto: Getty Images.

Så, hva kan passe seg å lage til middag på Valentinsdagen? Vel, det kommer jo først og fremst på hvilken mat man synes er litt ekstra festlig og spesiell for deg og den du skal spise med. Velg et sikkert kort – sånn som partnerens favorittrett, eller så kan du teste noe nytt, som føles litt mer luksuriøst. Et tips kan være å ikke velge så tung mat, slik at dere orker resten av kvelden. En dessert med sjokolade og litt bobler til går som regel veien hos de fleste. Invester gjerne også i en litt mer festlig dukning med tente lys og koselig musikk i bakgrunnen for å høyne hyggefaktoren.

En personlig Valentinsdag-oppmerksomhet

valentinsdagen
Man trenger ikke ha en kjæreste for å vise kjærlighet på Valentinsdagen. Gi heller et hyggelig kort til familie eller venner! Foto: Getty Images.

For å vise litt ekstra omtanke kan det være hyggelig å sette sammen en personlig gave. Du kan for eksempel sette sammen en fotobok fylt med fine minner, bake noe hjerteformet eller lage dine egne Valentinskort sammen med barna. Det er masse inspirasjon å finne på enten Youtube eller Pinterest!

Lag ditt eget Valentinsdagskort!

Kilde: Youtube.