
Julestjernen ble «oppdaget» av amerikaneren Joel Roberts Poinsett under et opphold i Mexico. Han ble så begeistret for planten at han sendte noen eksemplarer hjem til Statene. I USA har de valgt å hylle Poinsett og julestjernen 12 . desember, som er datoen da Poinsett døde. De kaller den Poinsettia-day.
– I USA har denne dagen vært feiret siden 1950-tallet, forteller Tonje Bergh informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). Nå ønsker hun at nordmenn skal ta etter.
Vakre kronblader
De røde blomstene som fortryllet Poinsett for snart 200 år siden, er faktisk ikke blomster, men kronblader. Kronbladene kommer i ulike nyanser av rødt og krem, og de virkelige blomstene er gule og knappelignende og sitter midt i kransen av kronblader.
I opprinnelseslandet Mexico kalles planten for julenattblomsten, etter et gammelt sagn. Og mens vi i Norge har julestjerner som potteplanter, vokser de i Mexico som meterhøye busker.
Selv om vi her i Norge nok ikke har tatt etter amerikanerne i feiringen av julestjernens dag, ligger vi ikke etter når det gjelder å sette pris på planten. I følge Tonje Bergh ved (OBP) kjøper nordmenn årlig 5,5 millioner julestjerner.