Julen er i fare! Slik unngår du at den blir ødelagt

Den gode julestemninga blir kanskje ikke så god i år. Det er nemlig en risiko for at det vil mangle gaver under treet.

Tenk at det er 24.desember. Vinterluften er kald og frisk, familien er samlet og innenfor begynner forventningene og gleden å stige. Grana er pyntet og det dufter av ribbe og pinnekjøtt – men det er ingen gaver under treet. Et skrekkscenario for mange som vi dessverre kan risikere julen 2021.

Det er fordi de proppfulle fraktskipene, som står for størstedelen av den globale godstransporten, ligger for anker utenfor de største industri havnene rundt i verden. De ligger fortsatt i kø – noen i flere uker – og det har satt verdenshandelen ut av kurs. Det skriver danske TV2.

Korona ødelegger julen

Samtidig som havn etter havn i Asia har blitt stengt i løpet av sommeren på grunn av nye smitteutbrudd, har de hjemsendte verdensborgerne skrudd opp forbruket på nett-shopping. Samtidig har selskaper over hele verden begynt å hente varer til Black Friday og julehandelen – noe som har ført til at havnene som har hatt åpent har opplevd et ekstra press. Det er på grunn av dette, i følge Lars Mikael Jensen, som er global nettverksjef i Maersk, som har skapt ubalanse i skipstrafikken.

I tillegg til de mange skipene som står stille, så har det vært akutt mangel på tilgjengelige containere. Siden det kommer på toppen av den allerede eksisterene råvaremangelen, spår Andere Oldenborg Kristensen, direktør for det danske transport- og logistikkgruppen DSVs maritime produkter i Danmark, at det vil legge en demper på årets største forbruksfest – julaften.

– Nå nærmer vi oss Black Friday og jul, hvor det vil mangle noen varer på hyllene. Det er nesten uunngåelig at man også kommer til å føle det i Danmark, sier DSV-direktøren.

Det er usikkert om dette også kommer til å påvirke Norge.

Begynn tidlig med julegavehandelen

Hvis du er en av de som elsker å starte med julen tidlig, så er det godt nytt. For en gangs skyld kan det nemlig være lurt å starte julehandelen tidlig for å sikre at du får de riktige gavene hjem – særlig hvis du skal bestille noe fra utlandet. Du kan faktisk også bli mer lykkelig hvis du starter å pynte til jul tidlig.

For selv om det kommer 25 fylte containerskip fra Asia til Europa i uken, fryktere Kristensen at mange av skipene vil stå stille helt frem til 2023.