Julelys: Alt du skal vite om julebelysning – ute og inne 

Når jula nærmer seg, pynter mange nordmenn med julebelysning både ute og inne for å skape kos og varme. Les her alt fra hvordan du velger riktig julebelysning, til hvordan du henger opp julelys ute og juletrelys inne.

julelys utenfor

For mange nordmenn er julelys en viktig del av juletradisjonene. Når julelysene tennes i gågatene landet over, ja da har jula startet for mange.

I mange julehjem er det også tradisjon for å gjøre en dyd ut av å pynte med glitrende julelys. Både busker og trær ute, og vinduskarmer og juletrær inne blir pyntet med koselige julebelysning for å skape varme og kos i vintermørket. Her viser vi deg alt du skal vite om julebelysning til hus og hage – inne og ute.

Bli lykkelig av å pynte til jul tidlig

Julelys i hus og hage skaper ikke bare varme og kos. Det kan også gjøre deg gladere – spesielt hvis du pynter tidlig til jul! Det er fordi julepynt bringer frem nostalgiske barndomsminner fra julen, som i de fleste tilfeller minner om det å glede seg. Ikke nok med det så viser forskning at det å pynte til jul tidlig kan skape vennskap, fordi du vil fremstå mer vennlig og imøtekommende hvis huset ditt er pyntet til jul. Les mer om hvorfor du blir lykkelig av å pynte til jul tidlig her.

julelys henge opp
Pynt med julelys tidlig for å bli mer lykkelig. Foto: Getty Images

Nye trender innenfor julebelysning

Markedet for julebelysning vokser og nye trender dukker opp. Blant annet er det nå mulig å styre julelyset via en app på telefonen eller med stemmen og dermed velge både farge og bevegelser på lyset. Det er også blitt populært å velge lyslenker med LED-pærer istedetfor de gamle glødepærene.

Hvordan velge riktig julelys

I vintermørket er det nesten ikke noe vakrere enn julelys som lyser opp hagen og huset. Det kan imidlertid være vanskelig å velge riktige lyslenker når du skal pynte hjemmet ditt med julelys.

Et godt tips er å tenke på strømforbruk, da det er stor forskjell på hvor mye strøm lyslenker bruker. Lyslenke med LED-teknologi (også kalt dioder) bruker opptil 90 % mindre strøm og har lang levetid (ca. 50 000 timer). Det er derfor kanskje på tide å sjekke om de gamle lyslenkene skal byttes ut.

Hvordan henge opp julelys ute

Når du har valgt om det skal være LED eller glødepærer, er det lurt å tenke på hvor du gjerne vil henge dem opp.

Skal det opp på busker eller trær, og hvordan ser disse ut.

Er det en busk som skal pyntes med lys, bør du velge en lyslenke som passer til busktypen. Hvis busken er ujevn passer nok en lyslenke best. Hvis busken er trimmet, for eksempel i en rund form, kan du legge et lysnett over den.

Hvis du skal henge lyslenker i et tre, bør du unngå å vikle lenken rundt hver eneste gren. Heng dem i stedet fra gren til gren. Det vil både se vakkert ut og det vil spare deg for masse tid og krevende jobb.

Les flere gode triks til hvordan du henger opp julelys ute her!

julebelysning ute
Pynt trær og busker i hagen med lyslenker til jul. Foto: Getty Images

Henge opp juletrelys

Har du kjøpt et juletre, ja da skal det sikkert pyntes med julelys. Hvis du ikke bruker levende lys, men velger en lyslenke kan du nyte den koselige stemningen i lengre tid.

Heng alltid juletrelyset opp før du pynter resten av treet med julekuler, julehjerter, flagg eller glitter. Et godt tips er å bruke en lyslenke med samme farge på ledningen som juletreet – altså grønne. På den måten vil ledningene gå i ett med juletreet og lysene vil sitte som fine, blinkende glimt.

Slik henger du opp julelys på juletreet. Start fra bunnen og jobbe deg opp til toppen av treet. Slik blir lenken fordelt mest jevnt. Husk å starte med den enden hvor kontakten sitter slik at du kan koble den til en stikkontakt eller en skjøteledning på gulvet.

Når du setter opp julelys, vær oppmerksom på dette

Du bør være spesielt oppmerksom på sikkerhet, strømforbruk og lysstyrke når du setter opp julelysene i hagen eller i boligen din.

Sikkerheten skal du har styr på. Har du ikke det, kan du nemlig få støt og det kan føre til kortslukning og brann. Derfor er det alltid viktig å følge produsentens anvisning når du kobler til lyslenker og julelys. Det samme gjelder dersom du skal sette sammen flere lenker – gjør det kun hvis lyslenkene er beregnet til det. Til slutt, ikke kobl flere elektriske produkter enn installasjonen er beregnet for.

Husk å slukke julelysene om natten

Hvem lyser du for på natta? Det er unødvendig og kan være direkte farlig! Spar heller på strømmen og les rådene på hva du bør gjøre her.

Julebelysning utenfor regler
Du kan unngå nabokrangel ved å ta en snakk med naboen. Foto: Getty Images

Slik unngår du nabokrangel om julebelysning

Det finnes mange forskjellige holdninger til julebelysning utenpå huset, og det er ikke alle på veien som nødvendigvis ønsker et nabolag innpakket i ren amerikansk julestil. Men kan man egentlig klage over overdreven lysbruk?

Hvis du irriterer deg på naboens julelys, eller naboen irriterer seg over dine, vil en direkte snakk med naboen i de fleste tilfeller løse problemet. Så kan den gode julestemningen fortsette.

Funker det ikke å ta en snakk om det, ja da er det mulig å klage. Les mer reglene for bruk av julebelysningen her.

3 tips til julebelysning

  • Oppbevar julelysene dine tørt – fuktige kjellere er ikke optimalt.
  • Vær forsiktig når du tar ned julelysene. Pass på at pærene ikke går inn i hverandre eller treffer bakken.
  • Pakk den lange lyslenken eller juletrelysene rundt et stykke avlang papp eller tre. Da unngår du at lysene ligger i en stor knute året etter, og du unngår at pærene ligger oppå hverandre og blir ødelagt.

Ha det gøy med vinterens julebelysning og god jul!