Jul med gjenbruk

Kreativ gjenbruk av gamle gjenstander kan gi deg årets mest sjarmerende julepynt.

For mange av oss er noe av førjulskosen å bruke en ettermiddag eller to på å pynte til jul og kanskje lage litt ny pynt til huset. Vi tar oss tid til å senke tempoet og kose oss med forventningene om det som skal komme.

Juleverksted er like koselig for voksne som for barn, og med årets nye tilskudd i juleboksjangeren har vi nå en ny kilde til ideer og inspirasjon.

Gjenbruk og redesign
Ellen Dyrop har tidligere gitt ut Sjarmerende gjenbruk. Nå er hun aktuell med Sjarmerende jul, en ny bok over samme tema, men vinklet mot julehøytiden.

– Gjenbruk og redesign er et gjennomgangstema i samspill med julens gode og varme stemning. Jeg er genuint opptatt av gjenbruk og å ta vare på de tingene vi har i hjemmet, sier Dyrop i forordet til boka.

Her gir hun tips til hvordan gamle gjenstander kan bli forvandlet til ny og sjarmerende julepynt, og hun benytter alt fra papir og tekstiler til serviser og gamle redskaper og ting fra naturen.

I boka Sjarmerende jul finner du mange gode ideer. Faksimile: Gyldendal

Enkle adventsstaker
I boka gir Dyrop en rekke varianter av flere av tingene hun lager, enten det er julekalendere, kranser, puter eller juelpynt. Bildet på omslaget av boka viser for eksempel en av fire adventsstaker.

– En gammel vekt med vakker patina er fin å bruke til adventslysene. Fyll vektskålen med svibler, reinlav og små julekuler i fattigmannssølv. Fest fire lyesholdere rundt vektskålen.

Og liker du ikke den ene, liker du kanskje den andre. Og liker du ingen av dem, har du nesten helt sikkert fått inspirasjon til hvordan du kan bruke gamle ting til å lage nye gjenstander.

Julegodt til fuglene
Noen av ideene er så enkle at man nesten kan bli litt irritert over ikke å ha tenkt tanken selv. Et slikt eksempel er ideen om å lage en matstasjon for fugler i gamle øser.

– Fyll øsene med solsikkefrø eller andre typer fuglefrø og hell over smeltet matfett. Når fettet har stivnet, henges øsene opp i trærne til glede for småfuglene, sier Dyrop.

Pynt øsene med bånd i julens farger, og du har en enkel, morsom og annerledes juledekorasjon til trærne.

Tenk nytt: Pepperkaker kan bli navnelapper til pakkene eller pynt til treet. Foto: Colourbox

Fremgangsmåter og mønstre
Det morsomme med Sjarmerende jul er at det inspirerer til å prøve ut nye ting. Slik kan du variere og fornye julepynten uten å måtte kjøpe nytt. I år velger du kanskje å pynte huset med krydder, kongler og tørkede appelsin– og epleringer. Neste år føler du kanskje for å lage en lun og koselig jul med hjelp av gamle strikkeplagg som forvandles til puter, tepper og gaver i julens farger.

– En ting er sikkert, julen kommer hvert år, sier Dyrop.

Sjarmerende jul inneholder både lettforståelige beskrivelser av fremgangsmåter og mønstre og maler til flere av gjenstandene som vises frem. Boka er gjennomillustrert med vakre fotografier av den kjente interiørfotografen Helge Eek.