Har du alt klart til jul?

Fredag er julaften igjen over oss. Har du alt klart?

Opplever du i disse dager hva som egentlig menes med uttrykket «som julekvelden på kjerringa»? er du overveldet over alt du burde gjort? Her gir vi deg noen tips om hvordan du kommer i havn med alle gjøremålene.

Julevask
Er årets julevask unnagjort? Ikke føl at du må ta en rundvask av hele boligen. Det holder rikelig at overflater er tørket fri for støv og at gulvet er vasket. Og hvis det er en trøst, så anbefaler ekspertene at du lar vaskebøtta stå og heller går for tørrvask – også når du skal gjøre rent til jul.

Julegaver
Julegaver er og blir en viktig del av julen, men det kan også være et sant mas å finne ut hva man skal gi den enkelte. Hvis du er i beit for ideer, kan du kanskje finne inspirasjon i artikkelen Gaveideer til under to hundre kroner.

Duften av jul: Krydderkaker og anisstjerner.

Duften av jul
Luktesansen er en ofte undervurdert, men viktig, del av vår opplevelse av omverden. Og mange minner og assosiasjoner er knyttet til jul og dufteopplevelser. Tenk bare hva julen ville vært uten duften av granbar eller av julemiddag.

Dersom julestemningen uteblir i alt som skal gjøres før du kan ta juleferie, kan du enkelt gi den en hjelpende hånd ved å lage en duftpotpurri av julens krydder. Flere ideer til hvordan du kan bruke luktesansen til å komme i stemning får du i artikkelen Duften av jul.

Sølvpuss
Skal du dekke med sølvtøy på julaften, bør du sørge for at bestikket er nypusset og skinnende. Gafler med gulnede tagger og kniver med svartflekkede skaft setter ikke akkurat stemningen for fest.

Pass bare på at du ikke pusser i stykker sølvtøyet. Det er mange kjerringråd i sirkulasjon, og ikke alle er like bra for bestikket. Hvordan du best pusser sølvtøyet kan du lese i artikkelen Vakkert sølv til jul.

Juletre
Synet av det nypyntede juletreet markerer for mange av oss starten på julehøytiden, og når lysene skrues på for første gang er det lett å bli hensatt til barndommens undring. Denne undringen og forventningen kan fort svinne hen når treet begynner å drysse nåler. I artikkelen Det norske juletreet  får du tips om hvordan du best tar vare på treet for unngå nettopp det.

God jul, Jon: Slapp av, du kommer i havn i år også.

Julepynt
Ikke hatt tid til å tenke på julepynt ennå? Ikke stress, det meste kan ordnes kvelden før kvelden. Og har du ikke fått tid til å lage all den flotte julepynten du planla da du drømte om å holde juleverksted, så kan mye ordnes med noen velvalgte planter og blomster. Du kan for eksempel lage en levende julekrans eller sørge for en hvit jul ved hjelp av blomster. Og mangler du pynt til treet, kan julekortene fått nytt liv som juletrepynt.

Trenger du mer inspirasjon, finner du kanskje det i interiørdesignerens julehus, eller du kan lese hvordan du kan pynte til jul for under 200 kroner.

Julemat
Det blir selvsagt ingen julekveld uten julemiddagen. Hvis ovnen har streiket, finner du tips til hva du skal se etter i artikkelen 3 tips når du velger stekeovn, mens artikkelen om ny komfyr forteller deg om du bør satse på gass, keramisk eller induksjon.

I tillegg til middag hører julens kaker med. Vi gir deg oppskriften på julemenn, også kalt hvite kakemenn, og forteller deg hvordan du baker pepperkakehus som ikke kollapser. Og hvis alt dette synes mye for deg med julaften få dager unna, bør du kanskje unne deg en rolig stund med et glass gyllen gløgg.

Så legg bena høyt, trekk pusten dypt, og vit at det blir jul i år også.