Guide til Europas beste julemarkeder

Vil du kombinerer julehandelen med en storbyferie? Få den komplette guiden til de beste europeiske julemarkedene i 2022.

julemarked

Julen står for tur og for mange nordmenn er det en juletradisjon å besøke julemarkeder til en kopp gløgg eller kanskje for å finne årets julegaver. Hvis du vil har ekstra julestemning i år, bør du imidlertid pakke sekken og finne frem passet. 

Mange europeiske storbyer tilbyr nemlig spennende og koselige julemarkeder, som absolutt er verdt et besøk i løpet av førjulstida. Og mange av julemarkedene ligger innenfor en relativt kort reiseavstand, noe som gjør det ideelt som en langhelg før jul. 

Momondo har laget en guide til årets julemarkeder i Europa. Se hvor du kan nyte en kopp krydret gløgg, eller kjøpe lokale håndverksgaver til familie og venner som garantert ikke allerede ligger under juletreet. 

De 8 beste europeiske julemarkedene i 2022: 

Nürnberg, Tyskland | Christkindlesmarkt

Hvert år besøker 2 millioner mennesker julemarkedet i Nürnberg – og det er en god grunn til hvorfor det er så populært. Nürnbergs julemarked stammer fra 1700-tallet, og med sine 180 boder er det et av de største i Tyskland. 

Markedet ligger i gamlebyen og kan ses på lang avstand på grunn av dets røde/hvite farger. Her kan du få varmen med en kopp lokal blåbærgløgg Heidelbeer Glühwein,  servert med flere tradisjonelle delikatesser som Nürnberger Lebkuchen (sjokoladedekket pepperkake) og de legendariske grillede Nürnberg-pølsene, hvis oppskrift går tilbake til 1497.

Julemarkedet er åpent fra 25. november til 24. desember.  

julemarked
Nürnberg. Foto: Getty Images

Stockholm, Sverige | Stortorget julmarknad 

Stortorget julmarknad i hjertet av Stockholms Gamla Stan er et tradisjonelt julemarked som kan skilte med byens beste beliggenhet. Det åpnet i 1837 og er Sveriges eldste julemarked. 

Det er 41 små røde boder som passer perfekt til byens historiske omgivelser, hvor du kan kjøpe alt fra karameller til kunst til keramikk. Her kan du få svenske klasikkere som safranboller, pepperkaker eller spesialiteter som elg, røkt pølse og rein.

Julemarkedet er åpent fra 19. november til 23. desember. 

Stockholm. Foto: Getty Images.

Praha, Tsjekkia | Julemarked i gamlebyen

Praha plasserer seg på toppen over julemarkeder. Byen er full av dem, men ta turen til den gamle bydelen hvis du vil oppleve Prahas beste julestemning. 

Her står det små treboder side om side med utsikt over et enormt juletre, og de skuffer ikke når det gjelder suvenirutvalget: smykker, lys, krystaller, glass og treleker.
Matbodene serverer tradisjonelle tsjekkiske retter som grillet svinekjøtt og blodpølse, og de serveres med den lokale honningvinen medovina.

Prahas julemarkeder starter 26. november til 6. januar 2023. 

julemarked
Praha. Foto: Getty Images.

Madrid, Spania | Mercado de Navidad

Madrids største torg La Plaza Mayor, blir omgjort til et tradisjonelt julemarked i desember, og første gang var i 1860. Markedets 140 boder har stor variasjon, fra små bibelske figurer som markedet er spesielt er kjent for, til vitsebøker. Spanjolene pleier å lure hverandre den 28.desember, som er spanias svar på 1.april. 

Julemarkedet er åpent fra 25. november til 31. desember. 

julemarked
Madrid. Foto: Getty Images.

Napoli, Italia | San Gregorio Armeno

Napolis sjarmerende gate San Gregorio Armeno er fylt med liv opp til jul. De mange butikkene i nabolaget selger for eksempel små figurer som viser Jesu fødsel i alle mulige variasjoner. En lokal tradisjon er at byens innbyggere designer sin egen versjon av hendelsen (en såkalt presepe), så det er ikke uvanlig å se Jesus og Maria blant pizzabakere, eksotiske dyr og karikaturer av kjendiser. Når du har laget din egen versjon, er det nærliggende å dykke ned i tradisjonelle napolitanske julebiter som rokokkokaker, susamiellikaker og frityrstekte struffoliboller. Julemarkedet, som det eneste, er åpent hele året, men ekstra julefestivaler dukker opp i desember. 

Napoli. Foto: Getty Images.

London, Storbritania | Julemarked i Covent Garden

Det skal godt gjøres å ikke komme i julestemning etter et besøk i Covent Garden i desember måned, med deres spektakulære julepynt og ikoniske julegran som ruger over plassen. Her får du oppleve et klassisk julemarked, men også innslag av musikk, sang og klassisk dans hver dag.

Gjennom desember holder de ulike mat-festivaler på stedet, blant annet en for gløgg og sandwicher. London er et yndet feriemål for mange nordmenn i førjulstiden, og om du er heldig å dra dit er Covent Garden absolutt et must.

Julemarkedet varer fra 8. november til 3. januar 2023.

jul londom
London. Foto: Getty Images.

Riga, Latvia | Julemarked i gamlebyen

Det største julemarkedet i den latviske hovedstaden er som hentet fra et eventyr. Det ligger på katedralplassen i hjerte av Rigas historiske sentrum. Nettstedet er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og det skuffer ikke som et rammeverk for julebodene som tilbyr mye lokalproduserte varer. 

Lysestaker av tre, stearinlys og hjemmestrikk er bare et lite utvalg av det du kan finne. Få varmen med en kopp gløgg og prøv de stekte mandlene, glaserte pepperkakene og det lokal røkte kjøttet. Ikke glem å kjøpe et glass med den berømte latviske honningen. 

Julemarkedet er åpent fra 27. november til 1. januar 2023. 

julemarked
RIga. Foto: Getty Images.

København, Danmark | Tivoli

Københavns mest tradisjonelle julemarked finner du i Tivoli, som er kjent som en av verdens eldste fornøyelsesparker. Markedet er omgitt av juletrær opplyst med tusenvis av julelys og lukten av brente mandler. Skøytebanen er den siste detaljen som gjør markedet til et sant eventyr. 

De små tribunene tilbyr et stort utvalg av hjemmelagde håndverk og ikke minst de danske juleklassikerne gløgg og epleskiver. Og til de som er ekstra sultne kan man nyte en klassisk dansk flæskestegssandwich, som minner litt om en ribbe-sandwich.

Julen i Tivoli er åpen fra den 18. november til 31. desember.

København. Foto: Getty Images.