Hvorfor feirer vi fastelavn?
Feiringen av fastelavn stammer fra en fest som innledet en 40 dagers lang faste før første påskedag, som er en gammel tradisjon fra da kristendommen kom til Norge i følge snl.no. Ordet stammer fra nedertysk ‘vastel-avent’ – aftenen før fasten. Grunnen er mye mulig på grunn av at folket ønsket å vise solidaritet til Jesus, som fastet like lenge i ødemarken.
Fastelavn symboliserte på den tiden en tre dager lang periode med fest. Det skulle være en innledning til fasten hvor folk kunne slippe seg løs og spise så mye de ville før den harde tiden de hadde foran seg.
Fasten falt etterhvert fra, mens feiringen ble værende. Mange steder feires det fortsatt med karneval, noe som gir mening da det latinske ordet kommer fra ‘carne val’, som betyr farvel til kjøttet.
Fastelavnrisen henger nok mye sammen med den nevnte solidariteten til Jesus, i tillegg til at det symboliserte en tradisjon om at pisking med ris kunne fremkalle fruktbarhet. Til den dag i dag er det flere steder en tradisjon om at barn vekker foreldre på sengen med fastelavnsris på sengen.
Verdens beste oppskrift på fastelavnsboller

I Norge er ikke lenger fastelavn en så veldig bred tradisjon, men fastelavnsris og fastelavnsboller er kommet for å bli!
Gjør deg derfor klar for feiringen med denne oppskriften på deilige, hjemmelagede fastelavnsboller – det er det ingen som er misfornøyde med, tradisjon eller ei.