Morsdag 2023 – hvorfor feirer vi det og hva kan du gi i gave?

Førstkommende søndag, 12. februar, er det morsdag. Hvorfor ikke spandere noe ekstra på mor nå i vintermørket?

morsdag

Morsdag kommer ofte litt brått på, og det er fort gjort å glemme å skjemme bort sin kjære mor, kone, bestemor eller morsrolle oppi den hektiske hverdagen. Selv om hun påstår at hun har alt hun trenger, er det ikke en eneste som vil takke nei til en liten påskjønning på morsdagen.

Men først av alt, vet du hvorfor vi egentlig feirer morsdagen i Norge?

Tradisjoner for å hylle ho mor

Morsdag feires i dag verden over med en hensikt om å hylle mødres innsats og kjærlighet til sine barn i form av å varte opp med tjenester, gaver eller gode ord for å ytre takknemlighet.

I følge snl.no har dagen sin opprinnelse fra 1907, da lærerinne Anna Marie Jarvis, som ønsket å hedre sin mor Ann Maria Reeves Jarvis, arrangerte en minnemarkering etter morens død året før. Moren hadde jobbet for å forbedre de sanitære forholdene for soldater i den amerikanske borgerkrigen. Datteren ønsket å videreføre minnet av moren, og underviste dermed på søndagsskolen i kirken for å snakke om morskjærlighet og forsøkte å etablere en offisiell markeringsdag for mødre.

Den første offisielle feiringen skjedde året etter, 12. mai 1908 i USA, og ble da kalt ‘Memorial Mothers Day’. I utgangspunktet ble dagen arrangert av religiøse organisasjoner, men dagen ble fort populær og utbredte seg over hele USA og resten av verden. Nå er morsdag adoptert som en tradisjon hos de fleste familier globalt.

Morsdag i Norge

Morsdag er relativt nytt i Norge i forhold til mange andre steder, og det startet som i USA, som en feiring gjennom kirken. I ettertid tok to kvinner ansvaret for å få flyttet markeringen til den andre søndagen i februar, da de synes det var nok av fridager i mai fra før.

Den første offisielle markeringen av den norske morsdagen skjedde 9. februar i 1919, og har fortsattes å feires den andre søndagen i februar hvert år siden.

Panikk – for sent ute med gave til morsdag?

morsdag
Morsdagen har blitt adoptert som en merkedag verden over. Det er mange ting du kan gjøre for å glede henne! Foto: Getty Images.

Vi kjenner alle følelsen av å være for sent ute med å ordne en gave eller oppmerksomhet til en av markeringsdagene i løpet av året… Heldigvis er det mange ting du kan ordne for å overraske mor, kone eller hvem enn med, selv i siste liten!

En vakker bukett

tulipan
Foto: Getty Images.

Nå skal det sies at morsdagen er på en søndag, så du skal vel helst se denne artikkelen én dag før for å rekke ut i blomsterbutikken. Dersom du gjør det, så er blomster av alle typer, men spesielt tulipaner en innertier!

– Når morsdag skal feires i år, hvorfor ikke gi henne tulipaner? spør informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

– Tulipaner er nydelige blomster, men enda vakrere når det er flere samlet. Legg til noen vårlige greiner eller dekorative blader, eller gå for det enkle og velg kun tulipaner. Uansett er tulipaner flott å gi i gave til morsdag, mener Bergh.

Myke føtter

fotbad
Foto: Getty Images.

Å sende mor på spa, ansiktsbehandling, pedikyr eller manikyr er alltids en innertier. Likevel finnes det mange erstatningsløsninger dersom dette skulle være litt i dyreste laget. Enten kan du sette istand din egne lille salong for mor, ellers kan et elektrisk fotbad være et alternativ.

Estetikk i hverdagen

kaffekopp
Foto: Getty Images.

Gi henne noe som lyser opp hverdagen. Gjenstander som vi ser hver dag, er det lett å bli blind for. Kanskje er det noe i hjemmet som trenger en fornying? En trøtt såpekopp kan byttes ut med en elegant én og kanskje matches med krus, såpepumpe og små esker i samme stil. Andre ideer kan være en søt penneholder til alle penner og blyanter som har samlet seg i roteskuffen, nye lysestaker til spisebordet, eller kanskje et vakkert smykketre til å henge smykkene på.

Gjør mor en tjeneste

Hvem har sagt at gaven på morsdag absolutt må være en gjenstand? Hvis du ønsker å begrense forbruket nå i disse klimatider, kan du jo gi bort en opplevelse eller en tjeneste. Kanskje kan årets morsdagsgave være at du tar deg av snømåkingen resten av året, eller at du inviterer henne med på en konsert du vet hun vil like.