Derfor feirer vi farsdag

Farsdag faller alltid den andre søndagen i november - men hvorfor er det slik at fedre har en særlig merkedag tilegnet seg - her får du vite mer om tradisjonen som har sin opprinnelse helt tilbake i 1910!

far og sønn

Hvorfor feirer vi farsdag?

Ideen til farsdag ble først utarbeidet av den amerikanske kvinnen Sonora louise Dodd i 1909. 

Dodds egen far, krigsveteranen William Jackson Smart hadde oppfostret henne og hennes fem brødre etter at hennes mor døde i barselseng. Som eneste datter mente hun at hennes far fortjente å bli feiret på samme måte som mødre.

Dagen ble så feiret i USA for første gang i 1910, på den tredje søndagen i juni. Dodd valgte juni fordi det var i denne måneden faren hadde bursdag.

I 1966 deklarerte president Johnson offisielt den tredje søndagen i juni som farsdag, og i 1972 gjorde president Nixon farsdag til en permanent nasjonal helligdag i USA.

Når ble dagen innført i Norge?

Det tok mange år før tradisjonen ble innført i Norge, men i 1949 kunne norske familier feire den første offisielle farsdagen. Sverige og Danmark hadde innført tradisjonen flere år tidligere, og hadde god erfaring med økt salg i forbindelse med feiringen. Det var her den norske handelsstanden lot seg inspirere – og en nedsatt komité med ulike representanter satte ideen til livs.

I dag er farsdag et verdensomspennende fenomen som feires på forskjellige dager avhengig av hvor i verden du befinner deg. 

Hvilken dato er farsdag?

I Norge valgte man å legge farsdag til den andre søndagen i november – blant annet fordi man den gang så det kunne gi mer omsetning før julehandelen kom skikkelig i gang.

Det ble forsøkt i 1949 av en gruppe nordiske handelsfolk å legge farsdag for alle de nordiske landene til denne dagen. Og det er i dag kun Danmark som feirer dagen på en annen dato, deres grunnlovsdag den 5. juni.

Hva gjør man på farsdag?

Hva man gjør på farsdagen pleier å være forskjellig fra familie til familie, men mange bruker dagen til å sette ekstra fokus på sine fedre – kanskje ved å kjøpe blomster eller at barna lager en fin gave. Ofte samles man med familien og gjør noe hyggelig, spiser et godt måltid eller feirer med kake. 

Kilder; snl.no m.fl.