Den fineste adventskransen lager du selv med blomster

Du kan enkelt lage din egen adventskrans med levende planter. Her får du inspirasjon.

Snart er det desember og de lange koselige søndagene med levende lys i adventskransen står for døren. 

Planter som egner seg til adventskransen

Det finnes mange planter som egner seg i adventskransen. Julestjerner, asalea og alpefioler er selvskrevne, men du kan også går for noen mer utradisjonelle.

Hvorfor ikke velge røde og rosarøde ildtopp i miniutgave pyntet med kuler og små trepinner eller ståltråd? 

En lett og elegant adventskrans av novemberkaktus, kongler og grønne hoyablader gir et elegant og stilrent utrykk. Elegant er også en adventskrans dekorert med lette grønne blader som f. eks pletter i luften og eføy.

To av våre mest brukte grønnplanter, pletter i luften og eføy, pryder denne adventskransen.

Ønsker du et litt mer eksklusivt utrykk er en adventskrans med mose og orkideer midt i blinken. En moderne og anderledes adventskrans kan være en konglekrans pyntet med berglyng (Gaultheria) og kvister.

Kombinasjoner av lys, lilla og grønt kan ikke bli feil. Her i en artig kombinasjon med Ilex, Brassica og Hoya; kristtorn, prydkål og Hoya slik de ofte omtales på norsk.

Enkel og virkningsfull

Den helt enkle modellen består av fire planter i fire potter eller glass. Still dem på rekke, eller i et kvadrat og sett lys i plantene. Prøv grågrønn rosetturt (Echeveria) i flotte potter, søte alpefioler i rustikke terrakottapotter eller kanskje romantiske minijulestjerner i skjønne glass. Med et rundt fat eller en kakeform er du allerede godt i gang i å skape en adventskrans. 

La kreativiteten blomstre

Du får et vell av muligheter for å skape spennende dekorasjoner hvis du går på oppdagelse i det store utvalget av stueplanter. Muligheter som kan brukes både til adventskransen og til julens andre dekorasjoner. Samtidig får du flere sidegevinster: dekorasjonene holder seg friske og pene i hele julemåneden, og de utgjør en betydelig mindre brannfare enn for eksempel en tørr gran- eller greinkrans.

Gamle hermetikkbokser kan bli lekre dekorasjoner – kombiner gjerne blomster, lys og utradisjonelle julefarger, 2017 er et år da det virkelig er lov å bruke fargene

Artig å vite om adventskransen

  • Adventskransen, slik vi kjenner den i dag, stammer opprinnelig fra Tyskland, omkring 1800-tallet.
  • Her brukte man såkalte adventskroner. Disse bestod av tre kranser festet på en trestokk. I hver av de tre kransene var det plassert fire lys. I og for seg har disse kransene ikke noe med advent å gjøre.
  • Før i tiden brukte man kranser til alle former for fest. Det var således en tradisjon som er mye eldre enn kristendommen og julen.
  • Det var først omkring 1900-tallet, at adventskransen ble innført i Norden.

Kilde: OBP