Tips til hvordan du binder og tar vare på snittblomster

Været ute gir ikke akkurat vårfølelsen kanskje - så hvorfor ikke pynte opp hjemmet med snittblomster i alle farger og fasonger rundt om i hjemmet?

snittblomster

Alle blir glade når de kommer inn i et blomstrende og grønt hjem, så en blomsterbukett er derfor en perfekt gave til andre du er glad i eller til deg selv. Vi gir deg all informasjonen du trenger å vite om snittblomster vedrørende stell, positive effekter og hvordan du binder dem sammen.

Blomster i hjemmet har en rekke fordeler  

Forskning utført av Wageningen Environmental Research i samarbeid med Fytagoras viser at planter i hjemmet eller på arbeidsplassen har en rekke helsemessige fordeler både fysisk og psykisk. I tillegg er det jo alltid innbydende å komme inn et sted hvor det florerer av ulike blomster og planter. 

blomsterarrangering
Foto: Getty Images

Forskningen viser blant annet inn til disse fordelene;

 • Luftfuktigheten vil bli høyere, noe som bidrar til et sunnere inneklima. Forskningen viste at fuktigheten steg med hele 17% på vintertid!
 • Det er også høyere sannsynlig at du ikke vil føle deg for varm eller for kald, da plantene vil føre til følelsen av et mer balansert temperatur.
 • Hjemmet vil fremstå som mer attraktivt og innbydende
 • Det generelle humøret vil øke og du vil føle deg mer produktiv.
 • Blomster kan føre til at man er mer tilfreds med hva man selv har oppnådd, spesielt når det kommer til arbeidsrelaterte oppgaver.

Stell av snittblomster 

Nå på våren er det utrolig mange fine snittblomster du kan velge mellom i ulike farger og fasonger, som blant annet tulipaner, gåsunger, liljer, nellik, krysantemum, lisianthus, brudeslør, germini, hortensia, amaryllis, georginer, peoner, gladioler, anemoner, ranunkel… You name it! 

snittblomster
Foto: Getty Images

Her kommer vi med noen overordnede tips for hvordan du steller diverse snittblomster du kan arrangere sammen for å få det livlig hjemme.

 • Du kan være kreativ når det kommer til vaser, det viktigste er bare at du velger en form som gjør at hele blomsten kan stå stødig. Husk også at stilken må kunne trekke til seg ordentlig med vann og næring, så la stilken stå med 10 cm dekket!
 • Vannet har også noe å si for om snittblomster vil trives. Harde stilker vil ha litt varmere vann, mens myke stilker liker det litt kjøligere. Husk også å bytte vannet når det blir skittent, og å fylle på. 
 • Snitt blomstene ca 2-3 cm skrått (utenom tulipaner som snittes rett av), helst med en skarp kniv. Bruker du saks, klemmer du fibrene sammen så sugeevnen blir dårlig.
 • Snittblomster er ikke så glade i å stå i direkte sollys, så hold dem litt skjermet! Pass også på frukter som gir fra seg stoffer plantene visner fortere av.

Bind flere snittblomster sammen og få en vakker bukett 

Det er mange måter å arrangere blomster på, men også hvordan teknikker for hvordan du binder dem sammen. Her er én populær og enkel metode for deg som ikke helt vet hvordan du skal starte!

 • Start med to stilker, kryss dem og legg dem mellom tommelen og pekefingeren.
 • Deretter legger du neste stilk litt skjevt til venstre for de du allerede har i hånden.
 • Snurr stilkene mot klokken, mens du binder dem sammen med en hyssing eller tråd. Denne prosessen fortsetter du frem til du har ønsket størrelse på buketten.
 • Når du har størrelsen du ønsker, kan du legge buketten ned og binde det siste sammen.

Og vipps, så har du dandert din egen blomsterbukett med snittblomster, lett som bare det!

Kilde: Plantasjen, Wageningen Environmental Research