Orkideer: Slik tar du best vare på dem

Orkideer kan få lange og blomstrende liv med riktig stell og vanning. Her er de beste tipsene for å få langvarig glede av orkideene dine!

orkide i vase

Vanning av orkideer

Det er en myte at orkideer bare trenger ett eggeglass med vann i uken. Planten trenger en skikkelig gjennomvanning én gang i uka, men tåler tørke bedre enn for mye vann. Ikke vann orkideen rett i potta – fyll heller vasken eller en bøtte med lunkent vann, og dypp potta nedi. La potta renne godt av seg før du setter den tilbake i potteskjuleren. Hvis røttene blir stående i fuktighet, kan de råtne.

Stell av orkideer: lys og luft

Orkideer skal ha mye lys, men helst ikke direkte sollys. Om vinteren er det spesielt viktig at de får nok lys, så da kan de gjerne flyttes til et sydvendt vindu, eller et vindu med morgensol. Blomstene trives med høy luftfuktighet, så bruk gjerne dusjflasken flittig på blader og røtter for å kompensere for et tørt inneklima. Innetemperaturen bør ligge på 18–24 grader.

Riktig jord og potte

Ikke bruk vanlig blomsterjord til orkideer – blomstene trenger en spesiell orkidejord bestående av bark i ulik størrelse. Potta bør være så liten som mulig, slik at vann ikke samler seg opp – orkideer klarer seg med veldig lite jord rundt røttene, siden de er vant til tøffe vekstvilkår i naturen.

Gjødsling

Det beste er å kjøpe spesiell orkidégjødsel. Om du bruker vanlig gjødsel, må du i hvert fall tynne den ut til kvart eller halv styrke av det du pleier å gi de andre plantene dine. Orkideer skal bare ha ekstra næring i vekstperioden, som stort sett går fra mars til oktober. Får orkideen din blomster også om vinteren, kan du gi litt gjødsel månedlig.

Beskjæring

Når orkideen har blomstret fra seg, bør stilkene beskjæres for å stimulere til ny vekst. Stengelen skal kuttes rett over det andre «øyet» (leddene kan sees som små klumper), men er den vissen, bør den skjæres helt ned. Sett gjerne potta i et lyst, men kjølig rom etter blomstringen.

Ompotting

Om planten er i ferd med å vokse ut fra potta, bør den plantes om. Dette er lurt å gjøre om våren når nye røtter og blader dannes, men vent til den ikke står i blomst. Vær forsiktig med røttene når du planter om, og fjern alle døde deler. Vann sparsomt i den første tiden, slik at eventuelle sår på røttene får gro i fred.

Levetid

Orkidéer er flerårige og kan blomstre opptil flere måneder. Men uten forvarsel kan blomstene falle av og orkidéen din blir stående igjen ribbet og ikke spesielt dekorativ. Men frykt ikke; den kan fortsatt leve lenge hvis du stimulerer til ny vekst. Klipp av de døde stenglene rett over det andre ”øyet”, (leddene kan ses som små klumper) men er den vissen bør den skjæres helt ned. Sett gjerne potten i et lyst, men kjølig rom etter avblomstring og eventuell beskjæring.

Riktig stell til din orkide

PHALAENOPSIS:

Phalaenopsis er den mest populære orkideen, og den krever ikke særlig mye stell. Den blomstrer lenge, og kan også blomstre om igjen på gamle stenger. Phalaenopisis skal tørke ut mellom hver vanning og trenger moderat med sol i en temperatur mellom 15–28 grader.

DENDROBIUM: 

Dendrobium er en orkidésort som trives best med mye lys og god sirkulasjon av luft. Denne orkideen koser seg i små potter, og du bør ikke overvannes, særlig ikke om vinteren. Om sommeren bør du sørge for å skjerme den litt for direkte sollys, ellers kan den lett bli svidd. Dendrobium skal tørke litt mellom hver vanning, men bør gjødsles annenhver uke i vekstsesongen.

BEALLARA:

Beallara er en orkide er populær over hele verden, og kan blomstre når som helst på året. Den skal ha moderat med sol, gjerne tørke ut mellom vanningene og kan godt stå utendørs på et skyggefullt sted om sommeren. Temperaturmessig trives Beallara best i 15–25 graders varme om sommeren, og i 12–20 grader vinterstid.

MILTONIA:

Miltonia-orkideen liker å ha det litt kjølig, og bør ikke stå i direkte sollys. Miltonia trenger mye fuktighet for å trives, og kan gjerne dusjes daglig. Planten liker å stå trangt i potta, men du bør bytte ut jorden årlig. Gjødsles sparsommelig, men jevnlig – vær nøye med å skylle gjennom jorden av og til for å bli kvitt eventuelle gjødselrester.

VANDA:

Vanda er en eksklusiv orkidé med uvanlige blå, store og holdbare blomster. Vanda kan være vrien å dyrke, og et godt tips er å ha den i en hengekurv, gi den vann to ganger i uka, daglig dusjing, mye sol og varme samt næring året rundt. Trives best i temperaturer mellom 18–30 grader.

Fakta om orkideer

  • Norsk navn:  Orkidé
  • Latinsk navn: Orchidaceae
  • Antall arter: Orkidefamilien omfatter mer enn 750 slekter og over 20.000 arter.
  • Antall ville arter i Norge: 35
  • Såing og planting: Det kan tas stiklinger av enkelte arter gjennom hele året.
  • Blomstring: Stueplanteorkidéen kan blomstre på alle tidspunkt året rundt.

Orkideer i hagen

  • Orkideer egner seg kun unntagelsesvis i norske hager. Nesten alle orkidéarter som kan kjøpes i Norge er tropiske eller subtropiske. De egner seg derfor best som innendørsplanter.
  • Det finnes omtrent 35 orkideéarter, fordelt på 22 slekter i Norge. De er alle sjeldne og samtlige arter som vokser i Norge, er fredet.

Les flere fakta om orkideer her

(Kilder: Mestergronn.no, Orkideer fra alle verdenshjørner (Aschehoug), everything-orchids.com, Plantasjen, OPB)

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!