Hva skiller oss egentlig fra söta bror når det kommer til trender og planter?
Igjen i år, har Plantasjen med sin “Plantetrender”-rapport undersøkt hva som er de største forskjellene mellom nabolandene Norge, Sverige og Finland. Forskjellen er ikke voldsomme, men det er noen morsomme funn som skiller seg ut, kommer det frem i pressemeldingen.
Stiklingtrenden er størst i Norge
En av fjorårets største trender, stiklinger, er kommet for å bli. Rapporten viser at stiklinger er mest populært blant nordmenn. Hele 87 prosent av respondentene i Norge har gitt bort, byttet eller solgt stikling. Dette tilsvarer nesten ni av ti nordmenn. I Sverige er tallet 80 prosent og i Finland 67 prosent.
– Stiklinger er en vedvarende trend som er her for å bli. Flere har fått øynene opp for plantenes positive effekt på oss mennesker de siste årene, både som følge av pandemien og som en naturlig reaksjon på vår hektiske hverdag. Mange opplever nok at det er avslappende og givende å ta vare på planter og få de til å vokse fram. Stiklinger er jo spesielt egnet for å skape den mestringsfølelsen, forteller markedssjef i Plantasjen, Vibeke Næss.
Monstera er den mest populære planten å ta stiklinger av i Norge og Finland, mens for svenskene er det praktspraglen som går av med seieren.
Nordmenn sammenligner hagene sine mest
I rapporten fremkommer det tydelig at nordmenn har stor lidenskap for hagen sin. Det fremkommer også at nordmenn er de som sammenligner uteområdet mest med andre.
– Nordmenn er til forskjell fra sine finske og svenske venner mer opptatt av å sammenligne hagene og balkongene sine med andres. Det indikerer at mange ser på hagen sin som et statussymbol, noe som er enda mer aktuelt nå etter all innsatsen vi har lagt ned i hagene våre under pandemien, sier Næss.
I Norge sammenligner litt under halvparten uteområdet sitt med andres, mens bare én av fire finner og tre av ti svensker er opptatt av andres hage. I tillegg er Norge det landet som gjør mest hagearbeid om vinteren.
Å dyrke selv er morsomt og utfordrende
Å dyrke selv er en trend som står sterkt i både Norge, Sverige og Finland og prosentandelen som gjør dette er faktisk lik på tvers av landene. Det som derimot varierer, er årsaken til hvorfor det dyrkes.
I Finland dyrker tre av fem egen mat fordi det føles sunt å spise egendyrket. I Sverige og Norge er hovedgrunnen i stedet at det oppleves som morsomt og utfordrende.
Ytterligere er nordmenn de som er mest fornøyd med grønne planter på arbeidsplassen eller skolen. Både finner og svensker mener i større grad at det er for lite grønt å finne på disse stedene.