Roser som er en prinsesse verdig

Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Roser står i en særstilling blant de blomstrende plantene. Ingen annen blomst har så mange myter og konnotasjoner knyttet opp til seg som den vakre, men tornekledde rosen. Kanskje er det derfor det har utviklet seg en tradisjon for å gi roser navn etter berømte mennesker?

Streisand og Shakespear
Og selv om det finnes roser oppkalt etter både William Shakespear og Barbara Streisand, er det særlig kongelige personer som har fått gi navn til roser. Blant de kongelige rosene finner vi historiske figurer som dronning Adelaide, en skikkelse som i dag vel knapt er kjent utenfor Australia, og den mer kjente Dronning Elizabeth. Populære Diana, prinsessen av Wales, fikk selvsagt også en egen rose oppkalt etter seg.

Også her i Skandinavia har de kongelige blitt beæret med roser som bærer deres navn. I Danmark har både dronning Margrethe og kronprinsesse Mary fått klaseroser oppkalt etter seg. Og her til lands er det unge prinsesse Ingrid Alexandra som er sist ute i rekken med å låne ut navnet til en rosesort.

”Ingrid Alexandra”
Våren 2003 dukket det opp en interessant mutasjon hos Selvåg gartneri i Stavanger. Blant tusenvis av røde roser dukket det opp en rosa rose med et grønnlig skjær. Den lignet litt på en hagerose, var litt røff i blomsten og hadde anlegg for ekstra knopper. Etter å ha testet rosen og funnet at den var sterk og voksevillig og samtidig hadde veldig god holdbarhet i vasen, bestemte brødrene Selvåg seg for å sette rosen i produksjon.

Problemet var bare at de ikke hadde noe navn til rosen, men da prinsesse Ingrid Alexandra ble født året etter, dukket ideen opp. Sammen med en stor bukett av den nye rosesorten, ble det sendt en forespørsel til Skaugum om tillatelse til å bruke navnet ”Ingrid Alexandra” på den nye rosen.

Kongefamilien stilte seg positivt til forespørsel, og en stund etterpå mottok Selvåg gartneri en bestilling på 3000 ”Ingrid Alexandra” roser til dåpen. Rosen har siden blitt en  stor suksess, og Selvåg Gartneri i Stavanger har i dag en betydelig produksjon av rosen ”Ingrid Alexandra”. I følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP ) er rosen ”Ingrid Alexandra” en veksthusrose til snitt og egner seg ikke i hagen.

Slik tar du vare på snittrosene:


*Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.

* Bruk rene vaser. Bakterier er vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.

* Fjern bladene nederst på stilken. Det skal ikke være blader i vasevannet, da det fører til flere bakterier og redusert holdbarhet.

* Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.

* Bruk holdbarhetsmiddel i vannet og følg anvisningen på posen. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har bakteriedrepende effekt.