Romantisk nostalgi med pelargonium

Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Det er ikke mange årene siden pelargonium var en ikke-plante, en plante vi assosierte med bestemors stuevindu. Med andre ord håpløst umoderne. Slik er det ikke i dag, for blant landstilelskerne og shabby chic-entusiastene er det pelargonium som gjelder. Bestemors plante bringer nå en helt tidsriktig romantisk nostalgi til hjemmet.

Pelargonium trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Tilfør gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september.

Samlemani
Pelargonium kommer i mange forskjellige varianter og farger. Hengepelargonium, også kalt slyngpelargonium, passer godt i ampler eller i kasser der de lange rankene får folde seg ut. Duftpelargonier dyrkes først og fremst for duften, selv om det også blant denne gruppen finnes planter med vakre blomster. Engelske pelargonium kalles også stuepelargonium, men ikke la navnet forlede deg – disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden.


Pelargoniumstiklinger med små røtter

Pelargonium stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten. Fra disse har det kommet flere tusen hybrider, og de som virkelig blir bitt av pelargoniumbasillen, blir ofte samlere. Entusiastene har til og med fått sin egen forening, Norsk pelargoniumforening , der man kan diskutere sorter, stell og formering.

Selv om pelargonier ikke tåler frost, kan de godt overvintres inne. Du kan riktignok kjøpe nye planter for et par tiere, men slike arveplanter får ofte en sentimental verdi som langt overstiger det vesle bryet med å sette dem bort i vintermånedene.

Overvintrede pelargonier
Har du overvintret pelargonier fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

Ikke vær bekymret om ser litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. De kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over. Har planten blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Avskjæret kan du bruke til stiklinger for å få flere planter. Trenger du ikke flere pelargonier selv, blir de fine venninnegaver utover sommeren. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Noen opplever at stiklingene råtner med sistnevnte metode, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

Pinterest Instagram Print