På tide å plante inne

Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Noen planter frør seg selv ute, men hvis du vil ha klaser med egendyrkede cherrytomater, må du gjøre en innsats nå. Du trenger ikke så mye utstyr for å få det til.

Hagesentre selger praktiske plantekasser, og de finnes i flere størrelser.Plantebrett med flere celler er delt opp slik at hver celle utgjør en liten potte. I disse kan man så eller prikle direkte, og de er nyttige hvis man vil forstyrre røttene minst mulig, eler dyrke flere ulike planteslag sammen. For planter med lange røtter, som sukkerert og hestebønner, er det ideelt med dype plantebrett.

Jord, frø, potter
Med en arbeidsbakk slipper du å søle jord. Før du begynner å jobbe, bør du finne frem alt du trenger. Potter, merkelapper, en liten vanningskanne med fin dusj, jord og frø er det viktigste.
Hvis du ristet på hodet til en moden revebjelle eller frøhodet til en valmue, faller det frø på bakken, og det vil spire. Andre metoder krever imidlertid noen grunnleggende elementer.

Merk plantene
Du trenger blyant eller vannfast penn og merkelapper for å merke plantene fordi mange er ganske like som spirer, en liten sikt for å sikte jord over frøene, en kloss for å trykke jorden godt til når du har sådd, og en blyant til å lage plantehull til de større frøene.

Fyll potten til randen med såjord. Slå den lett mot arbeidsbordet så innholdet faller på plass, og stryk bort overflødig masse. Trykk jorden ned til den er en cm under kanten for å eliminere luftlommer. Bruk for eksempel et trestykke. Ikke så for tett, for da kan det bli for trangt for de små spirene, faren for sykdommer øker, og priklingen blir vanskeligere. 

Så glissent og jevnt
Så frøene glissent og jevnt. Så aldri rett fra pakken, da er det vanskelig å riste frøene jevnt utover, og spirene vil komme opp altfor tett. Hell noen frø i hånden og bruk tommelen og pekefingeren på den andre hånden til å drysse dem over overflaten.

Den tiden det tar før frøene spirer og produserer et skudd som vises, varierer veldig. Spiringen starter med at frøet utvikler røtter, deretter kommer skuddet. Det første bladet som kommer kan se annerledes ut enn de som kommer siden, det heter kimblad eller frøblad.

Vann forsiktig
La aldri småplantene tørke ut, og unngå overvanning. Da drukner røttene. Vann forsikitg, enten fra brettet eller ovenfra med en liten vannkanne med fin spreder. Du må velge riktig jord når du skal så eller drive frem planter. Jord beregnet for frø og stiklinger får du kjøpt på hagesenteret. Pass på at du får fersk vare. Dette er veldrenert sandblandet jord, men holder godt nok på fuktigheten til at du slipper å vanne så ofte. Vanlig pottejord er for fet for småspirer.

De fleste frø og stiklinger trenger beskyttelse mot uttørking. Glass eller gjennomsiktig plast er ideelle for plantekasser. Pakk inn en og en potte i gjennomsiktige plastposer og hold den unna bladene med pinner. Du kan også kjøpe spesiallagde formeringskasser med lokk i ulike størrelser, noen passer i vinduskarmen.

Slipp priklingen
Frø som sås i potter og kasser, spirer ofte i hopetall og må prikles (separeres og sås i egne potter) mens spirene er små. Hvis du vil unngå denne operasjonen og faren for å forstyrre spirene ved å så i plantebrett. Fyll disse med såjord som vanlig og så hver celle eller potte med en liten klype små frø eller to-tre større frø. Dekk over og la spire som normalt. Når spirene er store nok til å behandles, kniper du av eller tar opp alle bortsett fra den sterkeste i hver enehet og lar den få vokse videre.

Sjekk regelmessig
Utplantingsplanter av ettårige og flerårige planter blir sådd inne fordi de trenger kunstig varme eller frostfrie forhold. Husk at frø som sås inne, må sjekkes regelmessig så du kan se om de har det varmt og fuktig nok. Så i anbefalt dypde, for både for mye og for lite lys kan hindre frøene i å spire.

Hvis frøene skal spire i mørke, bør du sjekke dem jevnlig og flytte dem over i godt lys så snart spirene kommer, for å oppmuntre til kraftig, sunn vekst. I mørke blir planten høye, tynne og bleke. For mye sol kan svi planten. Hold småplantene varme.

Etter hvert som planten vokser, må de flytte ut for herding, så prøv å finne potter du kan sette på brett det er lett å flytte på.

Herding
Noen uker før utplanting setter du plantene på kjølig sted i huset. To uker senere kan de få stå ute noen timer på lunt og skyggefullt sted. Ta dem inn i natten. La de stå ute noen timer lenger hver dag. Som oftest kan de stå ute hele dagen uken før de skal plantes ut.

Plant ut så snart de unge plantene er herdet og været er bra nok. Milde fuktige perioder er best. Vent til all fare for nattefrost er over.

Kilde: Fra frø til frodig hage av Guy Barter.