Kunsten å holde julens blomster i live

Slik holder du juleblomstrene i live.

– Når juleblomstene dukker opp i butikkene, er vi ikke i lenger tvil. Julehøytiden er her og med røde juleblomster i hjemmet understrekes alt det fine ved julen, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Julens blomster er enkle å stelle, men av og til går det galt med plantene. Her er et par knep som forlenger levetiden til disse vakre juleblomstene.

Julestjerne

Her er Berghs tips og råd for stell av julens blomster:

Novemberkaktus (Schlumbergera hybrid)
Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjerne er grei å stelle. Det eneste en bør passe på er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.

Julerose (Helleborus niger)
Julerosen er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat og planten tåler å tørke opp mellom hver vanning.  Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.

Hvit Asalea

Blomstene som trives litt kjøligere og som bør holdes jevnt fuktig

Juleglede (Begonia x cheimantha)   
Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved 16 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.

Alpefiol (Cyclamen persicum)
Alpefiol trives best kjølig, ved 16-18 grader. Det er viktig å fjerne visne blader, stilker og blomster for å unngå at planten råtner. Planten krever ganske mye vann, men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan en dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsles med normal dose hver 14. dag ved blomstring.

Asalea (Rhododendron simsii)
Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Pass på at planten ikke tørker ut og den må ha rikelig med vann i blomstringstiden. Asalea tåler ikke å stå i vann, men planten kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning, pass da på at den ikke står i vann etterpå. Gjødsel skal ikke gis under blomstring.

Røde Amaryllis

Løkplantene
Amaryllis (Hippeastrum-hybrider)
Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur; for å stoppe veksten minskes vanningen og planten settes kjøligere. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.

Tulipan som snitt (Tulipa)
Ta av papirer rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten.

Svibel (Hyasint)
Svibler bør vannes sparsomt. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
Svibler i glass: Vask forsiktig jorden av røttene og plasser løken i et spesielt svibelglass. De hvite røttene må alltid være dekket av vann.