Krukkeplanter i toppform

Blomster i krukker og verandakasser kan være vanskelige å holde friske og frodige hele sommeren. Gjødsel og vann er viktige nøkkelord for å få det til.

Hvis det er et sted i hagen hvor gjødsel er en forutsetning for at blomstene skal trives, så er det i verandakasser og i potter. Røttene til krukkeplanter har ikke mulighet til å søke næring og vann rundt i hagen. De må klare seg med jorda som er i krukken. Dette stiller store krav til jorda – og til plantepasseren.

Når du kjøper planter til sommerens krukker og kasser er de velforsynt med næring fra gartneriet. Men i det du planter om må du gi blomsten gjødsel. De fleste typer av krukkejord inneholder ikke nok næring til å gi plantene en god start på livet i krukken.

Allerede etter tre-fire uker har plantene tømt krukken for næring, og du må tilføre ny gjødsel.

Gjødsel og vann gjør at blomstene holder seg frodige og friske
Riktig mengde med gjødsel og jevnlig vanning gjør at blomstene trives i potta.

Verken for mye eller for lite 
For mye gjødsel er ikke bra og kan gi næringsmangel, røttene blir rett og slett svidd og kan ikke oppta næring.

Vanning er viktig. Planten opptar næringsstoffene oppløst i vann.

Næringsmangel oppstår lettere i en liten krukke enn en stor fordi den inneholder lite jord, og det er vanskeligere å binde næringen som tilføres jorda. 

Uten mat og drikke… 
Hvis plantene blir dvaske og henger i løpet av sommeren må du tilføre gjødsel. Plantene trenger næring for å vokse, sette nye blader og blomstre uavbrutt hele sommeren. De må ha ”mat” for å leve, kjærlighet og vann holder ikke alene.

Begynn med å velge en god krukkejord til å plante i. Det er stor forskjell på jordas evne til å binde gjødselen og forsyne plantene med næring. Krukkejord som inneholder lergranulat, har ekstra god evne til å binde næringsstoffene i jorden. Den holder også på vannet og forbedrer livsbetingelsene for plantene.

Du bør ikke bruke leirholdig hagejord i krukker. Du risikerer å få plantesykdommer og skadedyr på blomstene.

Dekorative krukker
Enkelt og vakkert!

 

 

Når du vanner

Du kan velge mellom en rekke forskjellige typer gjødsel for å sikre at sommerblomstene holder seg friske hele sommeren. Det er viktig å følge bruksanvisningen på emballasjen nøye.

Den enkleste metode for å være sikker på at krukkene alltid inneholder riktig næringsmengde er å velge en gjødseltype som du må gi hver gang. Du blander den i vannet hver gang du vanner. Unngå å bruke granulert universalgjødning som du bruker andre steder i hagen. Det vanskelig å styre dosene, og du risikerer å brenne røttene.

Det er ingen vei utenom – du må gjødsle krukkene. Men det finnes en snarvei. Bland langtidsvirkende gjødning i jorda når du planter i krukkene. Du får også kjøpt krukkejord med langtidsgjødsling. Stille og rolig frigjør de næringsstoffer i takt med at plantene trenger næringen. De langtidsvirkende gjødseltypene, både organiske og uorganiske, holder i noen måneder.

Det er også verdt å merke seg at regelmessig vanning er en forutsetning for å unngå næringsmangel i krukker og verandakasser.