![]() |
En flott julestjerne er for mange selve juleblomsten. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter) |
Julestjerne
Navn: Julestjerne – Euphorbia pulcherrima
Opprinnelse: Mexico
Produksjon i Norge: ca 5.5 millioner
Tips:
- Julestjernen liker seg best ved 18-22 grader.
- Pass på at du ikke vanner for mye. Hold jorden jevnt fuktig.
- Du trenger ikke å gjødsle planten i vinterperioden.
I 1928 brakte den amerikanske ambassadør i Mexico, Joel Robert Poinsett, planten til USA, og amerikanerne kalte den for poinsettia. Også her i landet er dette blitt en vanlig betegnelse, selv om de fleste nok fortsatt kaller den julestjerne.
I sine hjemland, Mexico og Guatemala vokser julestjernen som en eviggrønn busk som kan bli flere meter høy. Det vi kaller blomster er egentlig røde høyblad. De små gulgrønne «knappene» i midten er de egentlige blomstene. Disse visner raskt. Det er vanskelig å få disse blomstene til å blomstre. Dette fordi julestjerne er en kortdagsplante. Det betyr at den trenger korte dager eller 14 timers fullstendig mørke for å kunne utvikle blomster.
Omkring 1960 startet den utviklingen som i løpet av få år brakte poinsettia frem blant de største pottekulturene i Europa såvel som i USA. Det store skillet kom med sorten «Paul Mikelsen». Denne poinsettiaen var kompakt og hadde god holdbarhet.
Den kompakte og holdbare poinsettia med navnet «Viking» var den første som holdt mål i Norge. Den kom fra Ljones i Hardanger. Thormod Hegg lanserte i 1967 sorten «Annette Hegg». Denne sorten kom til å dominere sortimentet i poinsettia både i USA og i Europa. Denne sorten var veldig kompakt og hadde god holdbarhet.
Sagn fra Mexico
Et gammelt sagn fra Mexico forteller om en fattig jente som ikke hadde noen gave å legge på alteret julekvelden. Den lille jenta gråt fordi hun ikke hadde med noe til kirken. Med ett stod en engel foran henne og ba henne plukke noe ugress som stod ved veien. Da jenta kom frem til alteret blomstret plantene opp i nydelige grønne og røde farger, og den føste julestjernen var et faktum. På spansk heter blomsten Flor de nochebuena (Julenattblomsten
Juleglede
Navn: Juleglede – Begonia x cheimantha
Opprinnelse: Tropiske deler av verden
Produksjon i Norge: ca 1 milion
Tis:
- Pottejorden holdes jevnt fuktig.
- Regelmessig vanning med romtemperert vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen.
- Begonia generelt skal du gjødsle en gang i uken fra mars til oktober, ellers en gang annenhver uke.
- Julebegonia trives ved 18-20 grader. Ønsker du lang blomstringstid, bør den stå ved 16 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort.
- Ved for mørk plassering falle blomstene lett av.
- Julebegonia trives best ved jevn temperatur og unngå trekk.
Det var den franske botanikeren Charles Plumier som oppdaget begoniaen på en av sine reiser til Vest-india en gang på 1700-tallet. Han oppkalte planten etter en annen franskmann, Michel Begon, som da var guvernør på Santo Domingo.
Nesten 1000 arter av slekten vokser vilt i tropiske og subtropiske deler av verden (Asia, Afrika og Amerika). Den vokser ikke bare i varme tropiske strøk, men også i høyereliggende strøk som Andes og Himalaya hvor både temperaturen og luftguktigheten er lavere.
Julebegonia har sin opprinnelse i en kryssning mellom Begonia dregei og Begonia socotrana. Begonia socotrana vakte først og fremst oppsikt på grunn av sin evne til å blomstre om vinteren. Arten ble derfor en viktig krysningspartner når det gjaldt å fremstille vinter-blomstrende begonia. Planten begynner å få tilbake sin populæritet fordi holdbarheten er blitt bedre.
Asalea
Navn: Asalea
Opprinnelse: Øst-Asia, Hovedsakelig fra Kina og Japan
Produksjon i Norge: ca 1 million
Tips:
- En kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.
- Pass på at planten ikke tørker ut, bruk kalkfritt vann, kan dusjes.
- Plasser planten lyst.
Asalea tilhører slekten Rhododendron og omfatter ca. 500 arter.
Svibel
Navn: Hyasinthus orientalis
Opprinnelse: Syd-øst Europa, Tyrkia og Syria
Hysainter hører julen til. For mange er det ikke jul før man kjenner duften av blomstrende hysainter. Hyasint er oppkalt etter Hyakinhos, en vakker gutt som Apollon elsket, men som han også drepte ved et uhell.
Hyasint er en løkvekst som tilhører liljefamilien. Den kan bli opptil 30 cm høy. Blomstene er ganske store og velduftende og sitter i en klase på en nokså kraftig stengel.
Vann hyasintene sparsomt. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
Amaryllis
Navn: Amaryllis (Ridderstjerne)
Opprinnelse: Syd-Amerika
Produksjon i Norge: over 200 000
Amaryllis stammer fra de tropiske regionene i Syd-Amerika. Mest populær er de stor-blomstrete typene i forskjellige sjatteringer av rødt, rosa, laks, orange og hvitt. Foruten ensfargede sorter finnes det mange varianter med flerfargede blomster, som f.eks. rød og hvite.
Voksested/vann
Sett potten med løk lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomster-stilkene. En vanlig romtemperatur på 20º C er bra.
Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mere vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomsterstilken vil nå vokse raskt og når den stopper å vokse, vil blomstene utvikle seg.
Flere års blomstring
Når blomstringen er over, er det ikke nødvendig å kaste løken. Med litt stell kan den lett bringes til å blomstre igjen neste år. Etter blomstringen fjerner du de gamle blomstene, men lar bladene få lov til å utvikle seg videre. Vann regelmessig og tilsett gjødsel til vannet. Fra begynnelsen av september reduserer du vanningen litt etter litt og stopper vanningen i løpet av oktober. La så løken få lov til å hvile på en kjølig og mørk plass. I januar potter du løken inn igjen etter at all gammel jord og tørre røtter er blitt fjernet. I mars vil så løken blomstre igjen.
Amaryllis som snittblomst
Når du kjøper amaryllis som snitt, kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Blomstene er praktfulle og kan bli opp til 15 cm i diameter når de er fullt utsprunget.
Tips ved Amaryllis som snitt:
- Sett blomstene i vann halveis opp på stilken.
- Bytt vann ofte.
- Forsterk blomsten ved å sette en blomsterpinne inne i den hule stilken.
Tulipaner
Navn: Tulipaner
Opprinnelse: Persia
Produksjon i Norge: ca 70 millioner
Tips:
- Ta av innpakningspapiret, men ikke plasten rundt tulipanene.
- Snitt ca 1-2-cm av stilkene.
- La tulipanene stå kjølig med lunkent vann de første timene, sett dem så i en vase med kaldt vann.
- Bruk holdbarhetsmiddel for løkblomster.
- Husk: Bruk en ren vase.
- Nå kan du ta av plasten rundt tulipanene.
- Sett blomstene kjølig om natten.
I 1998 er det 401 år siden den første tulipanen kom til Norge. Det var legen Henrik Høier som tok med denne fra Holland da han vendte tilbake til Norge etter å ha studert medisin i Leiden, Holland.
Tulipaner er den blomsten vi produserer mest av i Norge og i år vil det bli produsert ca 45 millioner tulipaner.
Husk: Tulipaner er vakrest i flokk. Ensfarvet eller i en bukett i alle regnbuens farger.
Julekaktus/Novemberkatus
Navn: Julekaktus Schlumbergera
Opprinnelse: Syd-Amerika
Produksjon i Norge: ca 700 000
En snylter
Novemberkaktus, Schlumbergera-hybrid, kommer fra regnskogene i Brasil, hvor de vokser som snylterer i trærne. Planten har ikke blader, men kun stengler som er kjøttfulle og flate.
Stell
Novemberkaktus kan blomstre i 4-6 uker. Planten skal vannes moderat og setter pris på kuldslått vann. Den tåler ikke at stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørkning mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse. Da behøver ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.
Ny blomstring
Novemberkaktus kan blomstre flere ganger i løpet av vinteren. Fra naturens side danner denne planten blomster når dagene er kortere enn nettene. Etter blomstring bør novemberkaktusen få en hvileperiode. Planten settes litt kjøligere (ca.15 grader) i 5-8 uker. Vanningen reduseres, men ikke så mye at bladene skrumper inn. Etter denne perioden kan planten med fordel ompottes for så å settes til normal stuetemperatur igjen eller ute for de som har anledning til det. Den kan stå ute hele sommeren og i denne vekstperioden bør det gi gjødsel i vannet hver gang en vanner. Planten tas inn igjen i god tid før frosten kommer. Etter hvert som den begynner å venne seg til varmere temperatur og kortere dager, vil planten begynne å blomstre igjen.
Mange har problemer å få julekaktusen til å blomstre igjen. Den må ikke ha det varmere enn 22 grader. La den st å nokså kjølig om du har muligheten.
La planten stå kjølig om sommeren og høsten. Ta den frem når frosten kommer den vil blomstre fra november til jul. Hvis du etter jul setter planten kjølig og med lange netter, kan du få den i blomst på nytt rundt påsketider.
Planten må ha jevn tilgang på vann.
Gaveplanten alpefiol
Cyklamen, eller alpefiol vi ofte kaller den, er en kjent og kjær potteplante.
La planten stå nokså kjølig og gi den nok vann, så har du en flott potteplante lenge.
Du får den i flere farger, storblomstret og småblomstret. Velg mellom flere rosa farger og hvit. Valget er ditt. Norske gartnere vil i år produsere ca 700 000 stk. cyklamen. Opprinnelig kommer planten fra Middelhavslandene, Lille-Asia og Iran. Nå står altså norske gartnere for produksjonen.
Tips for alpefiol:
- Trives best i lett skygge. Men du finner arter som vil trives i sol også.
- Trives best kjølig, 16-18 grader passer fint.
- Fjern visne blader og blomster. Pass på å få bort stilkene også. Hvis ikke kan planten råtne.
Vanning:
Planten krever nokså mye vann. Men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan du dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsle med normal dose hver 14. dag ved blomstring.