Grønn glede

Grønne planter er helt tidsriktig.

<!– –>
Når du skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får.

Etter den fargerike sommeren, går vi inn i en mer sober tid. Ute har trær og busker begynte å miste bladene, men inne skal det nå være grønt og frodig.

Det er ikke bare ønsket om å forlenge den grønne årstiden som ligger bak denne nye plantetrenden. Begreper som økologi, rettferdig handel og bæredyktighet får større og større betydning i menneskers valg av mat og interiør, og i tilværelsen forøvrig.

– I denne tenkningen kommer grønne planter inn som en naturlig del, ikke bare som en visuell tilstedeværelse, men også fordi planter rensen luften og tilfører luften den fuktigheten vi ofte mangler, spesielt i vinterhalvåret, sier Anne Elverum ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Valg av grønnplanter
Når man skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får. Den viktigste faktoren for et vellykket plantevalg er lysmengden, og de fleste planter trives best dersom de plasseres i nærheten av et vindu.

Imidlertid er det mange grønnplanter som klarer seg med mindre dagslys, og som derfor gir oss flere muligheter når vi skal velge plassering. Hvis du har et litt mørkt hjørne, kan du forsøke planter som fredslilje (Spatiphyllum wallisii), draketre (Dracena), grønnrenner (Chlorophytum), gullranke (Epipremnum), fugleredebregne (Asplenium nidus) eller vindusblad (Monstera obliqua. Disse plantene greier seg bra på plasser med dårlige lysforhold, selv om de riktignok trives best med mer lys.

Planter på badet
Noen av oss ønsker en plante på badet, men ikke alle er like heldige å ha et vindu på badet. Og selv om plantene som er foreslått over kan tåle dårlige lysforhold, trenger de fortsatt lys for å klare seg.
– Skal du ha en plante på badet, må du la lyset stå på hele tiden, sa Finn Schjøll da han nylig slo et slag for grønne planter på TV2s God morgen Norge.

Skal du ha en plante på badet, kan det være lurt å velge en som tåler både dårlige lysforhold og fuktighet. Mange planter, som for eksempel fredslilje, trives ekstra godt om de får en jevnlig dusj. Hvis du har varmekabler i gulvet, bør krukken løftes litt opp for å hindre uttørring av røttene.

Vinterstell av grønnplanter
Når daglengden blir kortere, reduseres også planteveksten, og mange planter går inn i en hvileperiode. Det er derfor redusert behov for gjødsling fra starten på november og frem til månedsskiftet februar/mars.

Plantene trenger også mindre vann i den kalde årstiden, og det er best å vanne litt om gangen. For planter som er plassert inn i rommet, er det særlig viktig ikke å vanne for mye. Blir plantene stående for fuktig for lenge, fører dette til mistrivsel, og bladene kan bli gule og falle av.