5 flotte og lettstelte grønne planter

Grønne planter er ikke bare en vakker interiørdetalj, men gjør også inneklimaet bedre. Her er fem lettstelte og fine grønne planter du kan ha i hjemmet ditt.

Disse plantene burde du ha hjemme

Grønne planter innendørs gir et bedre inneklima da de er med på å rense luften. I tillegg avgir plantene fukt noe som er supert i tørr inneluft.

I denne artikkelen kan du lese om 5 forskjellige grønne planter. Fellesnevneren er at alle er ekstremt enkle å ta vare på!

Garderobeplante (Zamioculcas zamiifolia)

Den klassiske grønne garderobeplanten eller smaragdpalme, som den også kalles, er den perfekte planten for deg som ønsker en enkel, men vakker grønn plante.

Planten har fått sitt navn fordi den overlever selv om du skulle putte den i et skap eller glemmer å vanne den i en periode. Garderobeplanten er en vakker høy plante med sterke grønne blader som skinner.

Garderobeplanten er veldig lettstelt
Det er ikke krise om du glemmer å vanne Garderobepanten inni mellom – den tåler det meste. Foto: Getty Images

Stell og plassering

Selv om den er robust, er det et par ting du bør huske på hvis du vil at den skal trives. Det skal være minst 15 grader varmt, den vokser mer jo varmere det er. Jorda kan være litt fuktig, men ikke for våt.

Garderobeplanten tåler alt fra mørke til lys, men ønsker ikke direkte sollys. For at den skal ha det best, vil den også ha litt næring av og til i løpet av sommeren.

Giftig for katten og hunden din

Husk også at Garderobeplanten kan være giftig for hunder og katter. Pass på dette hvis du har et kjæledyr hjemme som tygger på plantene. Se hvilke flere planter som er giftige for katter og hunder her.

Aloe Vera

Med sitt interessante taggete og stikkede, men stilig utseende, brukes Aloe Vera-planten ofte som en prydplante i hjemmet. Dette er en plante som er ekstremt lettstelt og perfekt for deg som ikke har naturlig “grønne fingre”.

Aloe Vera planten er perfekt på soverommet, grønne planter
Vann kun Aloe Vera-planten et par ganger i måneden. Foto: Getty Images

Stell og plassering

Aloe Vera foretrekker normal romtemperatur, og trives best i godt lyst hele året. Når det kommer til vanning, så skal planten vannes sjeldent. Vann ikke mer enn et par ganger i måneden om våren, sommeren og høsten. La planten tørke mellom hver vanning. Om vinteren bør den vannes sparsomt.

Mellom våren og høsten må du gjerne tilføre potteplantenæring annenhver uke. I tillegg, hver annet år om våren bør du også plante om Aloe Veraen.

Perfekt for soverommet

Aloe Vera skiller ut syre og absorberer karbondioksid om natten, noe som gjør den til en perfekt plante for soverommet.

Bostonbregne (Nephrolepis exaltata)

Bostonbregne var en av de aller første potteplantene. En ekte klassiker blant grønne planter som fortsatt holder seg i dag, takket være sin frodige skjønnhet. Bostonbregne er en lettstelt bregne som er fantastisk som luftrenser og luftfukter.

Bostonbregne renser luften
Bostonbregne både renser luften og fukter luften. Foto: Getty Images

Stell og plassering

Den trives best i romtemperatur på et lyst sted, men unngå direkte sollys. God plassering er noen meter inn i rommet hvor det er lyst, men samtidig unngår de sterkeste solstrålene.

Regelmessig gjødsling og regelmessig vanning der jorda kan holdes litt fuktig er alt som skal til. Du må veldig gjerne dusje bladene noen ganger.

Elefantøre (Pilea peperomioides)

Elefantøre er en annen vakker grønn plante med sine runde, flate blader, på lange stilker. Det er ikke den største planten, men en veldig elegant en. Elefantøre er veldig enkel å ta vare på, samt forplante – og passer derfor for alle.

Elefantøre er en fin grønn plante, grønne planter
Elefantøre ønsker å stå plassert nordvendt. Foto: Getty Images

Stell og plassering

Vann godt nok og la det tørke ut før du vanner igjen. Elefantører trives i lys, men ikke i direkte sollys. Den står best nordvendt, da det gir den middels lys. Ved mindre lys får den nemlig større blader.

Dersom du ser at planten henger litt med stilkene og bladene, kan det være et tegn på at den trenger en ny plassering. En ny plass i hjemmet kan være alt som skal til.

Om sommeren må du gjerne gi planten litt ekstra næring.

Elefantører – stiklinger

Dette er en populær grønn plante å ta stiklinger fra. Ta enten sidestiklinger som kommer opp ved siden av morplanten eller klipp av en stilk. Plasser den i et glass vann slik at det dannes røtter eller plasser den direkte i en krukke med blomsterjord.

Monstera (Monstera delicosa)

Monstera har store, vakre grønne blader, og scorer høyt på listen over populære grønne planter. På grunn av sine spesielle blader har den også fått navnet Adams ribbein og Finger philodendron. Ved hjelp av de store bladene renser Monstera luften.

Monstera er en av de mest populære inneplantene
Monstera er en av de mest populære inneplantene nå. Foto: Getty Images

Stell og plassering

Planten trenger ikke mye vann, og den foretrekker å bli vannet en gang i uken. La den tørke ut mellom hver vanning. Den ønsker heller ikke direkte sollys, og foretrekker at luften er fuktig og ikke under 18 grader. Du kan også gjerne gi plantenæring annenhver uke om sommeren.

Du kan formere Monstera på to måter. Ved deling og ved stiklinger.