Ferievanning: Knepene som holder plantene i live i ferien

Ikke la plantene gå dukken mens dere er på ferie. Noen enkle knep holder plantene i live med ferievanning både inne og ute.

Varme dager og langt mellom hver vanning er en utfordring for potteplanter, enten de står ute eller inne.

Men det er mulig å få plantene til å overleve ferien, bare du legger forholdene til rette før du reiser.

Ferievanning av inneplanter

Her er fem tips fra Opplysningskontoret for planter og blomster (OBP) om hvordan du holder liv i plantene innendørs:

  • Plasser en tykk skive oasis i bunnen av potteskjuleren og fyll vann opp til overflaten av oasisen. Plasser plantene oppå.
  • Fyll en brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i jorden.
  • Kjøpe selvvanningspotter. Her finnes det flere varianter.
  • Lag din egen selvvanningspotte. Tre en tykk ulltråd gjennom bunnen på en plastpotte og sett det i en større, tett potte som fylles med vann. Planten vil forsyne seg med vann etter behov.
  • Legg godt fuktet avispapir eller håndkle i bunnen av badekaret og sett plantene uten potteskjuler oppå.

Inneplanter ute

Du kan også løse problemet ved å flytte plantene ut i hagen. Da kan du også be naboen om å stikke bort og vanne dem uten at du behøver å måtte gi fra deg nøkkel til boligen. Det kan være lurt å herde plantene litt før du flytter dem ut.

Før du reiser, er det lurt å gi plantene en skikkelig rotbløyte. Senk pottene ned i en bøtte med vann eller la dem stå i badekaret en stund. Vannet skal dekke hele potten, og jorda er mettet med vann når den ikke lenger slipper ut luftbobler.

Ikke la plantene stå i solskinnet når du setter dem ut, da tørker de ut før du kommer frem til feriestedet. Plasser dem heller i le i en skyggefull del av hagen og legg fuktet avispapir under dem.

Ferievanning av uteplanter

Samme prinsipp gjelder for planter som står i potter ute. Gi dem ei god rotbløyte, før du setter dem i skyggen. Ikke sett dem helt inntil husveggen, da får de ikke dra nytte av eventuelle regnskurer.

Det samme gjelder for ampler, balkongkasser og plantepotter som henger på veggen og gjerne er beskyttet av takskjegget.

Disse bør du ta ned fra veggen under ferien og flytte lenger ut fra husveggen slik at regnet kan nå dem.

For å forhindre at vannet fordamper unødvendig raskt fra jorden, kan du dekke jordflaten med for eksempel steiner.

Du kan også bruke vannfylte brusflasker som står på hodet i jorden til krukkene ute også. Og be gjerne naboen om å ta turen over noen ganger ekstra om det blir hetedager mens dere er borte. Sørg for at hageslangen er lett tilgjengelig, så er jobben gjort på få minutter.

Husk at planter som nylig er blitt plantet eller flyttet, har et dårlig utviklet rotnett og følgelig trenger ekstra mye vann. Dette gjelder også planter som ble satt ut i fjor.

Unngå derfor å plante eller gjøre endringer i bedene like før du reiser på ferie. Du risikerer å oppdage at alt arbeidet var fånyttes når du kommer da.