Evighetsblomster: Slik lager du en vakker bukett av tørkede blomster selv

Du har garantert sett de vakre bukettene med tørkede blomster overalt. De pryder forsidene til boligmagasiner og pynter i de fleste interiørbutikker. Det er ikke vanskelig å lage dem selv, se hvordan du lager dine egne bukett av evighetsblomster her.

tørke blomster - evighetsbukett

Er du en av de som ikke klarer å holde liv i blomstene dine? Da er tørkede blomster noe for deg!

Den bærekraftige buketten

De trendy evighetsblomstene kan kjøpes fleste steder. De finnes både som bunter du kan sette sammen selv og som ferdige buketter. Og det er ikke rart at de har blitt så moderne. De passer perfekt inn i vår nordiske innredning og er et bærekraftig alternativ til de friske blomsterbukettene, da de, som navnet indikerer, kan vare evig.

Hva kalles tørkede blomster

Det er kanskje litt forvirrende, men buketter med tørkede blomster har fått kallenavnet evighetsblomster fordi de kan vare evig. Men det finnes også en blomsterart; Stråblom  – eller helichrysum, som kalles den evige blomst på engelsk. Det er faktisk en av de blomstene som fungerer veldig bra til tørking. Lenger nede i artikkelen finner du Vi i Villas forslag til de blomstene som egner seg best til å være med i evighetsbuketten og som tørkede blomster i bukett. 

Du kan kjøpe frø til evighetsblomster. Frø til Helichrysum bør sås mellom mars-mai på en dybde på 0,5 cm. Frøene spirer etter 1-2 uker i romtemperatur og kan plantes ut i hagen fra mai. De skal ha en avstand på 20-25 centimeter.

Kan man tørke alle blomster?

Ikke alle blomster egner seg like godt til tørking eller er evighetsblomster. Blomster som har et høyt vanninnhold har en tendens til å råtne i stedet for å tørke ut. Dette gjelder for eksempel løkplanter som tulipaner, påskeliljer og amaryllis. Blomster med lavt fuktighetsinnhold lettere å tørke. Så blomster med en trelignende stilk er bra til formålet. Vi har samlet noen av de som egner seg best til tørking, nedenfor.

Dette egner seg best til tørkede blomster

Eukalyptus – et grønt og velduftende innslag i buketten

De vakre, grønne eukalyptusbladene er helt perfekte til tørking og til bruk i evighetsbuketter. De beholder fargen etter tørking og bidrar til å gi fylde til buketten. Eukalyptus er også vakre i bunter for seg selv.

eukalyptus - tørkede blomster
Foto: Getty Images

Pampas og hjertegras – tørkede blomster til det moderne hjemmet

Generelt fungerer det veldig bra å tørke forskjellig gress, siv og korn for å ha det som evighetsblomster. Det lyse og fyldige pampasgresset er ekstremt dekorativt og egner seg godt til høye vaser. Et perfekt bidrag til en løs og naturlig bukett – og den er så fin i seg selv at den også kan brukes alene.

Hjertegras bidrar også til et luftig uttrykk i buketten din, og de er til og med viltvoksende i Norge. Hvis du ikke vil utforske naturen for å finne dem, kan du også dyrke det i hagen din.

evighetsbukett
Foto: Getty Images

Kuletistel – den vakre, stikkende blomsten

Kuletistel skiller seg ut fra andre blomster med sitt stikkenede utseende, men utrolig vakker. Kuletistel er egner seg godt til tørking, og den beholder sin fine runde form og lilla farge. En velegnet evighetsblomst.

tørkede kuletistel
Foto: Getty Images

Solball – for et rundt og gyllent preg i buketten

Solball er en unik og annerledes blomst, som gir din evighetsbukett et fint preg. Den holder form og farge fint under tørking, og gir et formfullt preg på buketten din. De fungerer også godt som en bukett i seg selv.

tørke blomster
Foto: Getty Images

Brudeslør – candyfloss-blomsten

Brudeslør er også kjent som candyfloss-blomsten da den har blitt veldig populær i de rosa og lyseblå versjonene. Blomsten er både fin frisk og tørket, og de små blomstene passer perfekt som tørkede blomster i enhver evighetsbukett. Du kan også lage en bukett kun med brudeslør og farge dem i forskjellige farger. Ha fruktfarge i lunkent vann, og la blomstene stå på hodet og suge til seg fargen – jo lengre tid, jo sterkere farge oppnår du. 

evighetsbuket - brudeslør
Foto: Getty Images

Kornblomst – et fargerikt preg

Kornblomst er tilgjengelige i mange forskjellige farger som burgunder, rosa, lilla, blå og hvite. Det er opplagt å tørke kornblomst da de både er utrolig flotte som tørket og beholder fargen godt. Det er best å plukke den når den har spiret halvveis slik at kronbladene ikke faller av. Blomsten egner seg som fyll i buketten med knopper og blader.

tørke blomster - kornblomst
Foto: Getty Images

Solsikke – den solgule blomsten

Selv om solsikken ikke beholder sin intense gule farge når den tørkes, egner den seg fortsatt godt i en tørket bukett. Blomsten kan tørkes i flere stadier. Plukker du den når blomstene er halvåpne, vil den se fin ut og få en lys gul farge. Men du kan også plukke den når den har visnet, og da kan den brukes som frøplante.

tørke solsikke
Foto: Getty Images

Hortensia – den store blomsten med mange små buketter

Hortensia er en av favorittene når det kommer til tørking. De kan kjøpes ferdig tørket i de fleste blomsterbutikker, men de er ofte dyre, og derfor kan det være en fordel å plante dem i hagen slik at du kan plukke noen til tørking selv. Hortensia er så vakker med sin store blomst med mange små buketter at den ikke nødvendigvis trenger å være en del av en bukett – den holder å bare ta noen få greiner i seg selv for å danne en vakker bukett.

tørke hortensia
Foto: Getty Images

Lavendel – vakker og velduftende bidraget til buketten

Lavendel er det trygge valget når det kommer til evighetsblomster. I tillegg til den intense blålilla fargen, som holder seg fin under tørking, har den en fantastisk duft som varer. Den er lett å dyrke og kan brukes på mange kreative måter.

tørke lavendel
Foto: Getty Images

Hvordan tørke blomster?

Den enkleste måten å tørke blomster på er å sette dem i vaser, uten vann, og la dem tørke ut. Det er lurt å la dem tørke på et tørt og mørkt sted, da dagslys kan få fargene til å falme. Varm bidrar også til å fremskynde tørkeprosessen samt hemme soppvekst.

Noen blomster tørker bedre ved å henge dem opp ned. Dette gjelder for eksempel roser. Her kan du knytte en snor i enden av stilkene og henge dem opp ned. Heng dem over en radiator eller ovn hvis mulig.

Og så er det bare å vente. Å tørke blomster kan ta fra dager til uker avhengig av tykkelsen på stilkene. Først når stilkene dine føles sprø når du trykker på dem, er de klare. Hvis de fortsatt kan bøyes, må de tørke litt til.

Bruk hårspray på tørkede blomster

Når blomstene har tørket, kan du spraye evighetsblomstene og bukettene med litt hårspray, for å bevare dem bedre. Spray tre jevne lag over alle blomstene med en aerosol hårspray. 

Det høres ikke veldig pent ut, men det er en spray som holder blomsten i form og farge. 

Hvordan farger jeg tørkede blomster? 

Hvis du opplever at buketten din blir for blek, kan du spraymale noen av blomstene og lage en mer fargerik komposisjon. Pass på å spraye maling på utenfor slik at du ikke puster inn spraymalingen. Bruk en valgfri malingsmaske.

Hvordan binde en evighetsbukett

Når blomstene dine er tørket og du har en ide om hvilke fargenyanser du vil sette sammen, er det på tide å binde buketten. Bruk en beskjæringssaks til å klippe stilkene til ønsket lengde og litt garn eller lignende for å binde stilkene sammen.

Slik binder du din egen bukett med tørkede blomster – trinn for trinn

  1. Plasser to blomster parallelt i den ene hånden.
  2. Neste blomst legges så skrått over de du har i hånden. Vri blomstene med klokken.
  3. Legg nå en ny blomst over de forrige og snu buketten og fortsett slik til du synes buketten er ferdig.
  4. Neste steg er å sjekke om buketten din kan stå oppreist på bordet – i så fall har du knyttet den riktig i spiralform. Klarer den ikke stå oppreist selv, må du prøve igjen – du kan kanskje stramme buketten mer.
  5. Når du er fornøyd med buketten,knyter du en snor rundt stilkene. Du finner bindingspunktet der alle stilkene krysser hverandre.
  6. Bruk til slutt en grensaks til å klippe buketten til ønsket lengde. Et godt tips er å ha valgt vasen på forhånd slik at du kan tilpasse høyden til den.

Kilde: idenyt, Evighedsbuketter.dk

Hvis du ikke vil bruke spiralmodellen over, kan du enkelt samle og binde evighetsbuketten din mer tilfeldig. En av tidens mest populære trender er å ha en bukett som ser tilfeldige og vill ut. Derfor kan du også enkelt binde bukettene dine løsere og i forskjellige lengder. Du kan oppnå et veldig harmonisk uttrykk hvis du blander ulike typer blomster og gress i ulike lengder. Husk å sørge for at de samme blomstertypene er jevnt fordelt i buketten.