Primula – Duften av tidlig vår

Primula er et skikkelig vårtegn, og et symbol på lysere tider.

primula vulgaris

Selv om dagene fortsatt er korte og snøen dekker hagen er det nå på tide å fylle huset med glade farger. Våren er straks her, og det vil komme fler og fler vårtegn utendørs. Om du vil tyvstarte litt, gå til innkjøp av en primula!

Betydning av navnet

Primula kommer av ordet «primus» som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula er en tidligblomstrende plante og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året.

Primula er en av få planter som kommer i alle farger; hvit, gul, rosa, rød, fersken, blå, lilla, og nyanser av disse. Den gjør seg også best sammen i grupper, gjerne flere farger sammen. Pynt med noen gress-strå, bast eller små greiner, gjerne selje med gåsunger på. Hvis potten eller fatet har sterk farge eller dekoreringer, bør det ikke brukes for mye pynt.

Primula også i naturen

Primulaslekten inneholder over 500 arter, og det finnes ville arter både i Europa, Asia og Nord-Amerika. Det latinske navnet på stueprimulaen er Primula vulgaris. Vulgaris betyr vanlig, og henspiller nettopp på at det finnes vill primula også i Norge. Blomstene dufter mildt og godt, særlig de gule.

Primulaen kan settes ut i hagen om våren, men er en typisk ”bruk og kast” – plante. Sesongen for denne planten er kort, de er her bare for en liten stund, så nå er det bare å fylle stuen opp med Primula i vårlige farger.

Slik steller du vårblomsten:

  • Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.
  • Lar du planten stå kjølig, vil den holde seg lenger. 18-20 grader er passe, men den tåler fint ned mot 10 grader.
  • Hold jorden jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann.
  • Med mindre du vil ta vare på planten fram til våren, trenger du ikke gjødsle.