Dette er plantene som gjelder nå

På jakt etter en ny plante å ha i vinduskarmen? Rosa, mønster og rare planter er det du bør gå for i høst.
Monstera

Foto: Getty Images

Så og si alle har planter hjemme, men akkurat som med interiør så endrer også trendene for hvilke planter som er moderne å ha hjemme. 

Noen av oss er trofaste til de tradisjonelle stueplantene, mens andre liker å utforske nye. Enten du foretrekker Orkideer, Yucca-palme eller Monstera, så er det alltid gøy med en ny plante hjemme.

– Hver høst kommer det kunder til butikken vår med panikk i blikket. «Ola Nordmann» reiser nemlig fire uker på ferie og kommer hjem til det som noen omtaler som «dødens dal», sier Tessi Werner til MinMote, som sammen med Hedda Braathen og Camilla Storemark driver blomsterbutikken Botanik på Majorstua i Oslo.

Monstera i alle former 

Monstera har de siste årene kanskje vært den mest populære planten i norske hjem. Den tropiske planten er stadig utrolig populær. Dens store, grønne og hullete blader gir en tropisk følelse i høstmørket og den er relativt lettstelt. 

Selv om den klassiske Monstera allerede har funnet en fast plass i norske hjem, er det dens utallige variasjoner som nå hitter. Gjerne de med unike former og farger som Monstera Pinnatipartita, Monstera Deliciosa Albo Variegata og Monstera adansonii “Monki Mask”.  

Planter med fargeinnslag

Selv om vi elsker de klassiske grønne plantene er høstens trend planter med farge, eller innspill av farger og toner. Akkurat som med Monstera Deliciosa Albo Variegata, som har grønne og hvite flekker, så er kanskje rosa planter noe av det mest ettertraktede. Det kan være Calathea peacock-planten, Syngonium podophyllum eller Caladium – Englevinger. 

Plante med rosa blader
Caladium – Englevinger er en flott plante med sine rosa og grønne blader. Foto: Getty Images

Flekker, farger og tekstur

Desto rarere, desto bedre. I høst skal plantene dine være unike og annerledes. Farger, flekker, former og teksturer må gjerne være rare og skille seg ut. 

Denne trenden gir også rom for at alt ikke skal være perfekt, heller ikke planten din. Den trenger ikke å vokse på en bestemt måte, eller klippes etter en bruksanvisning. La planten din gro ut av proporsjoner eller skjevt – jo rarere, jo mer unik blir den, uansett om den er det i forveien eller bare får lov til å gro slik. 

Det viktigste er selvfølgelig bare at planten din får nok vann og stell, etter behov.

Rød plante
Calathea peacock-planten. Foto: Getty Images

Sølv 

En annen trend er planter med innslag av sølv. Sølvranke og Prikkebegonia er gode eksempler, der bladene er grønne med prikker/områder som nærmest har et glitrende sølvskimmer. 

Trend planter
Prikkebegonia kan du få i mange varianter. Den er lettstelt og flott med sine røde og grønne blader med prikker i sølv. Foto: Getty Images
Pinterest Instagram Print