Lystig fremtid for lys

Oslo (NW): Norge bruker dobbelt så mye energi til lys som våre naboland, viser tall fra Enova. Samtidig er lysdesign i sterk vekst.

– Belysningsbransjen hadde inntil nylig en sterkere posisjon i Danmark og Sverige enn hos oss. Men nå har endelig nordmenns interesse for lysskilder våknet, sier prosjektleder Nils-Erik Magnell i Eliaden til nyhetsbyrået Newswire.
Magnell mener at både det lystekniske miljøet, ingeniørene og landskapsarkitektene har mye å lære innen lysteknikk og lysestetikk. Dette er bare ett av temaene som skal diskuteres under Eliaden. Dette er el-bransjens faglige treff som i år går av stabelen fra 24.–27. mai på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Mange tror fortsatt at vei-, gate- og miljøbelysning bare er fordyrende og lysforurensende i det store uterom. Dette vil vi motbevise gjennom presentasjoner av norske og internasjonale anlegg og forelesere, sier Magnell.

Mindre og effektive

Lyspæreprodusenten Osram er blant selskapene som nyter spesielt godt av den nye belysningstrenden. Selskapet har en markedsandel på 45 prosent i Norge. Informasjonssjef Inger Anne Vik forteller om en rivende utvikling:

– Lyskildene blir stadig mindre, mer effektive, mer miljøvennlige og mer estetiske enn tidligere, sier hun.

– 40 prosent av salget på verdensbasis er fra lyskilder utviklet de fem seneste årene. I private hus øker spesielt bruken av halogenpærer. Årsaken til dette er et friskere lys. Man har også større dimmemuligheter ved bruk av halogen, sier Vik.

Lysende interesse

Administrerende direktør Petter N. Haug i bransjeorganisasjonen Lyskultur bekrefter den voksende interessen for lysdesign og lysteknikk.
– Riktig bruk av lys gir liv og intensitet til utearealet, rommet eller gjenstanden. Uten lys får vi verken farge eller form. Derfor ønsker vi å skape mer forståelse for prinsipper ved lyssetting både ute og inne. Vi skal også vise frem lysende eksempler på bevisst arkitektonisk lyssetting av bygninger, utendørsanlegg og byrom, sier han.

På Eliaden skal 362 utstillere vise de nyeste trendene innen el-bransjen.

– Eliaden vil synliggjøre det felles interessefeltet de forskjellige bransjene har – ingeniørene generelt og Lyskultur, Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Norske Interiørarkitekters- og Møbeldesigneres Forening spesielt. Dette er et av flere samarbeidsprosjekter. Men det er første gang vi samarbeider på Eliaden, sier Line Bull, sivilarkitekt i NAL.

Fakta: Ulike typer lyskilder

Glødelamper er tradisjonelle lyspærer. De utnytter kun 5 prosent av energien til lys (resten blir til varme) og har en levetid på opptil 2500 timer.

Lysrør gir godt lys og bruker bare 20 prosent av energien i forhold til glødepærer
Kompaktlysrør er minilysrør med stiftsokkel. De har lavt energiforbruk og en levetid på ca. 16 000 timer.

Sparepærer gir like mye lys som vanlige glødelamper, men bruker bare rundt 20 prosent av energien. Disse har en levetid på 8000-15 000 timer.

Halogenpærer er populære på grunn av små dimensjoner og god fargegjengivelse. Disse har bedre energiutnyttelse enn tradisjonelle glødelamper fordi det trengs mindre energi utenfra for å oppnå riktig driftstemperatur i pæren.