Lure lampetips

Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

Handklaver taklampe til 59 kroner, er en etnisk inspirert lampe, helt i tråd med dagens trend. (Foto: IKEA)
Handklaver taklampe til 59 kroner, er en etnisk inspirert lampe, helt i tråd med dagens trend. (Foto: IKEA)

Vi har sett det i teatret. Hvordan lysmesteren kan forandre en kulisse fra slott til slum ved hjelp av lyssettingen.

Stemningsfulle scener kan forvandles til et inferno med enkle håndgrep. Kanskje tiden er inne til å ta i bruk noen av de samme virkemidlene når du skal lyse opp i hjemmet? Være bevisst, skape atmosfære og sette rommene i et mest mulig flatterende lys er stikkord.

For hvem har ikke satt en lommelykt under haken med lysstrålen pekende oppover? Uansett fra hvilken side vi belyser ansiktet forandres karakteren. Teknikken kan vi med fordel benytte i våre egne hjem. Belys rommene fra ulike vinkler.

Utstyrt med en kabel med lyspære i enden og et stykke hvit kartong kommer du langt. Kartongen kan krummes og rulles som en trang eller vid skjerm. Den kan benyttes til å kaste lyset oppover eller nedover, i smale striper, eller brede slør. Enkeltgjenstander framheves ved punktbelysning. Strukturer og relieffer i rommet avsløres og skaper spenninger.

Har du en grønn øy i rommet, plasser lampen på baksiden, se hvordan trollske skygger kastes utover i rommet.

Prøv og feil, noter ned hva du synes fungerer best, og som gir deg det lyset du er på jakt etter. Når du har vært gjennom prosessen, har du en komplett og retningsgivende liste over hva du skal velge når du besøker lampebutikken.

Noen lyspunkter

  • Ved spisebordet: Pendellamper er det beste alternativet. Enten med tett eller gjennomskinnelig skjerm. De tette skjermene gir mer stemningsfullt lys, mens de gjennomskinnelige skaper mer kontakt med rommet rundt. Downlights kan være et alternativ.
  • Ved sofa og godstol: Innstillbar belysning med tett skjerm. Enten med veggfeste, som gulvlampe eller bordlampe, gjerne et spotlight. Høy lysstyrke er nødvendig. Det beste er når belysningen faller skrått inn fra siden.
  • Ved arbeidsplassen: Belysning med høy lysstyrke, regulerbar for å unngå reflekser og kunne stilles inn etter behov. Her finnes det et utall festemuligheter. For høyrehendte bør lyset komme fra venstre, det motsatte for kjevhendte.
  • Ved sengen: Her bør lyset være regulerbart avhengig av sitte-/liggestilling. Som for arbeidslys bør det komme skrått inn fra siden. Festemulighetene er mange.
  • I trappen: God og jevn allmennbelysning som ikke blender. Ved tv: Dempet lys, gjerne mot veggen bak for å unngå blending og konkurranse med skjermbildet.
  • I garderoben: Punktrettet lys inn i garderoben, alternativt downlights. Sørg for at dørene ikke skygger.
  • Ved speilet: Diffust lys på den som speiler seg.Unngå et skarpt lyspunkt. Downlights kan også brukes.
  • Som dekorasjon: Lys som kan endre retning, skape stemning og lage dekorasjon. Lyset er hovedsaken, ikke lampen.
  • På gjenstander: Punktrettet lys som spotlights. Plasseringen er avgjørende, så prøv deg fram.
  • Allmennbelysning: Bruk vegg-, gulv- eller taklamper som sprer lyset. Kast lys opp i taket med uplights. Sørg for at lyset ikke blender. Lamper med gjennomskinnelige skjermer skaper stemning. Det samme gjør diffust lys.