Innendørs belysning i boligen

Utfordringene med å belyse boligen innendørs er mange. Man ønsker at resultatet skal bli estetisk og delikat, samtidig som at det skal tilpasses ethvert rom på en praktisk mulig måte.

Enten man skal bygge nytt, eller ønsker å belyse en allerede eksisterende bolig, er behovene blant folk ganske like. Man ønsker en fullstendig belyst bolig, gjerne med dimmemuligheter, skjulte ledninger, elegante lamper, muligheter for belysning i skap og hyller, osv. Og hvorfor skal ikke dette være mulig i praksis?

Viktig med generell belysning
Den belysningen vi har mest behov for at skal fungere, er den generelle. Er denne satt opp på en korrekt måte, vil det kunne merkes godt i boligen. Den generelle belysningen består gjerne av spotter, downlights, eller spesielle typer taklamper. Og det er mange som ønsker å ha muligheten til å kunne tilpasse lysmengden med en dimmer. Den generelle belysningen sitter i taket, og er den mest markante form for belysning i et rom.

– Forskjellene fra nå og tidligere er at en ikke fyller boligen med bare spotlights, slik det ble gjort for bare noen år siden, forteller Bodil Skaug Holte fra Design Belysnig AS, til Vi i Villa. – Bare downlights i seg selv, vil gi et platt og kjedelig lys. I dag blander vi ulike typer lyskilder.

– 12 w spotter som vi helst anbefalte tidligere trekkes tilbake, og vi går gjerne for 230 w med dimbare Led pærer. Hovedsaken til denne endringen er man slipper trafo, og at Led pærer gir det samme gode lyset som i de tidligere 12 v pærene. For at vi skal anbefale 230 w downlights er det en forutsetning å bruke Led pærer, ikke vanlige 230 w halogen pærer.

(saken fortsetter under bildet)

Populariteten for ulike typer spotter er stor. Denne typen utenpåliggende spott er fra Expo Nova

Populariteten for ulike typer spotter er stor. Denne typen utenpåliggende spott er fra Expo Nova.
Foto: Expo Nova

Populært med belysningshjelp
For mange er utfordrende å sette opp en solid belysningsplan. Derfor er det flere aktører på markedet som tilbyr eksperthjelp på dette området. Tilbudet koster litt, men man får til gjengjeld mye informasjon, og vil spare betraktelig med tid og energi.

– For noen år siden  hadde vi knapt forespørsler på hjemmebesøk i det hele tatt, men i dag har det blitt svært vanlig, fortsetter Holte.

En god belysningsplan er gull verd og den beste belysningen oppnår man ved å blande ulike typer lyskilder.

En god belysningsplan er gull verd og den beste belysningen oppnår man ved å blande ulike typer lyskilder.
Foto: Designbelysning.no.

Gjerne i forbindelse med bygging av et nytt hus, leilighet eller oppussing av eksisterende bolig.

– Fordelen med en belysningsplan er at man får kyndig hjelp, og riktig type belysning med en gang. Mange opplever dermed å ikke foreta så mange bomkjøp underveis, hvilket også er besparende for økonomien.

Lurer du på noen angående belysning? Spør vår interiørekspert!

Belysningstrender
Det er tydelig at belysningskravene man har er generelt veldig like, men behovene fra rom til rom forandrer seg også med bruken av rommet.

– De taklampene i form av ulike typer spotter vi leverer er som regel svært enkle og ofte i opalt glass, forteller Helle Berg Olsen som er prosjektleder hos Expo Nova I Bygdøy Alle i Oslo. Denne butikken selger alle typer tidsriktig belysning, både for det private og det offentlige marked.

Store pendler og taklamper stiller høyt i dagens trendbilde. Bilde fra Expo Nova.

Store pendler og taklamper stiller høyt i dagens trendbilde. Bilde fra Expo Nova.
Foto: Expo Nova

– En av våre bestselgere har et nærmest funkisaktig design, og passer i de fleste moderne hjem. Vi benytter stort sett tettsittende armaturer i tekniske rom som på bad, soverom, og gangarealer. De fleste ønsker å benytte seg av downlight eller skinnesystemer i de andre rommene hvis det er mulig, for å kunne få en mer variert belysning, og ikke ha en lampe som gir like mye lys til hele rommet. Spotter har jo den fordelen at de kan retningsstyres, og dermed gi større variasjon i skygge og lys.

Planlegg belysningen i vår boligplanlegger

Stort i taket, med naturen som inspirasjonskilde
– Det fokuseres helt klart på store pendler, fortsetter Berg Olsen. Vi ser at de litt større, flotte pendlene selger, og det går veldig lite av de små ”kafe” pendlene som vi solgte mye av før. Man markerer storslåtte takhøyder, eller spiseplasser i private hjem. Vi ser at alle ønsker å dimme lyset, og det vil derfor i stor grad være pendler med gløde/halogenlamper og Led som benyttes i husholdninger.

Naturen er en tydelig inspirasjonskilde hos mange leverandører, denne lampen er fra Designbelysning.no.

Naturen er en tydelig inspirasjonskilde hos mange leverandører, denne lampen er fra Designbelysning.no.
Foto: Designbelysning.no

Det at vi ofte innreder minimalistisk, og at i mange nyoppførte boliger er lyset integrert i himlingen, gjør at vi tåler pendler med størrelse og en tydelig form. Lamper med inspirasjon fra naturen går igjen hos flere store leverandører nå. Pendelen har rett og sett er blitt en forutsetning for mange når de innreder.

Les mer om belysning:
Belysning i stua
Lysbrytere med stil
God stemning med riktig belysning
Lekne lamper til barnerommet

Viivilla.no sept. 2011