Moderne glødepærer kan gi høy strømregning

De dekorative glødepærene er for tiden utrolig populære. Men pass på! Bruker du disse pærene kan det bli en dyr fornøyelse.

Skal man pynte hjemme med belysning er det i dag mange som går for den enkle og trendy løsningen med enkle glødepærer som henger i ledninger fra taket.

Men undersøkelser viser at det slettes ikke lønner seg økonomisk. For mens de fine designpærene koster noen hundre kroner stykk, kommer et høyt energiforbruk i tillegg.

– En dekorative glødepære koster gjerne et par hundre kroner, men slike pærer sluker omkring 60 watt på bare én time. Det er fire ganger så mye som en tilsvarende pære basert på LED-energi. En slik pære bruker ned i 15 watt på en time, sier energirådgiver Benny Hebsgaard hos NRGi.

NRGi fastslår derfor at strømforbruket fort kan komme på 500 kroner i året for bare én glødepære.

Slik velger du riktig pære

Flere har vegret seg mot å bruke de strømbesparende LED-pærene fordi de avgir et kjølig, nærmest blått lys, som bryter med den myke og lune stemningen man ellers gjerne vil ha inne.

Men snart finnes det bedre alternativer. Produsentene av LED-pæren lover varmere lys.

– LED-pærene er som regel tre ganger dyrere i innkjøp enn glødepærer, men ganger man levetiden med innkjøpsprisen vil man spare opp mot 400 kroner i året per pære, sier Hebsgaard.

Når du skal finne den rette pæren for deg, burde du lytte til disse rådene før du handler:

  • Fargegjengivelse (Ra/CRI): Velg Ra over 90 hvis fargegjengivelsen er ekstra viktig.
  • Lysfarge: Velger du en pære med lysfarge på 2.700-3.300 Kelvin, får du en pære med et varmt lys. Det tilsvarer  glødepærens lysfarge.
  • Levetid: Gå etter pæren med lengst levetid:
    • Sparepærer: minst 10.000 timer
    • LED: minst 15.000 timer

Kilde: Sparenergi og NRGi/Idenyt.dk