Gjenbruk lysstumper og lag ditt eget, nye stearinlys!

De fleste kaster lysstumper, telys og gamle duftlys i søpla. Smelt det heller om til nye, flotte stearinlys. Det er en hyggelig og bærekraftig aktivitet for alle! 

stearinlys i sengen

Her får du en enkel og billig oppskrift til hvordan du kan omstøpe gammel stearin til stearinlys med nytt liv.

Samle stearin og fjern veker  

Hvis du skal lage stearinlys av gamle stumper med stearin, må du begynne med å sortere stumper i ulike farger. Fjern også så mye du kan av de gamle svarte vekene. Du skal smelte det i et vannbad, og når det blir varmt, smeltes lysestumpene og du kan fiske opp restene av vekene. Massen skal IKKE koke.

Slik lager du hjemmelagde stearinlys

hjemmelagde stearinlys
Sorter det du har! Foto: Getty Images
  • Samle stumper og gammel stearin, eller kjøp ny stearinmasse på en hobbybutikk, som for eksempel Panduro. Samle like farger.
  • Finn frem en to gryter du kan bruke til å lage vannbad. Smelt stearinen på lav varme til det er helt flytende.
  • Fjern eventuelle gamle veker som vil vises når massen er smeltet.
  • Du kan eventuelt tilsette duftoljer, dersom du vil lage duftlys. 
  • Mens massen smeltes, kan du finne frem en beholder til lysene, eller en støpeform. Dette kan kjøpes på hobbybutikker. Du kan også bruke gamle duftlys, østersskjell, glass eller kjøpe en fin gjenbrukt krukke.
  • Du vil mest sannsynlig trenge en form for pinne som kan holde de nye vekene oppe mens massen stivner. Strikkepinner, tannpirkere, ispinner, heklenåler eller lignende kan brukes til å holde veken på plass. 

Lag vridde stearinlys 

Dersom du vil støpe lange lys, trenger du en høy beholder som svarer til lengden du ønsker å støpe stearinlysene i. Å støpe lange lys er en vanskeligere og tidkrevende prosess, så begynn med å lage lys i former, slik at du får erfaring med stearinmassen. Om du begir deg ut på dette, kan du prøve deg frem med å forvandle dem til de trendy vridde stearinlysene. Om du kun vil ha den vridde effekten uten å støpe selv, kan du fint kjøpe ferdige høye stearinlys. 

Kreative løsninger

Lysmasse, veker, former og pigmentfarge kan kjøpes i hobbybutikker, som Panduro. Ferdige lys kan dekoreres med en spesialfarge som legges på med pensel, en spesiell tegnepenn som kan tegne på lyset, eller med små figurer skåret ut av voksplater.