Føler du en mangel på søvn? Dette kan gjøre deg vintertrøtt

Føler du deg trøtt og nedstemt om vinteren? Lyssettingen i hjemmet kan være en medvirkende årsak! 

Mellom fem og ti prosent av nordmenn rammes av vinterdepresjon. Samtidig opplever hele ni av ti en eller annen grad av forskjell mellom årstidene, som trøtthet til tross for nok søvn og en slags nedstemthet i mørketiden.

– Lys er viktig for god helse. På samme måte som blomster lukker seg i mørket, blir mange mennesker mer tungsindige i mørketiden, sier professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Bergen søvnsenter og Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer (SOVno) ved Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Lysbehandling med kraftige dagslyslamper er en viktig behandlingsform ved vinterdepresjoner.

Men også den daglige belysningen i hjemmet har innvirkning.

– Dersom du har for lite lys i hjemmet, kan det medvirke til vintertrøtthet. Mørke på dagtid kan gjøre at kroppens søvnrytme kommer i ubalanse. Å øke belysningen fra morgen til kveld er derfor et godt råd mot trøtthet og nedstemthet, sier Bjorvatn.

Bli vekket av lys

Hvis du ønsker å bli vekket på en behageligere måte, kan du bruke oppvåkningslys. Da økes lysstyrken i rommet gradvis før du våkner og du vil oppleve at overgangen mellom søvn og våken kan bli enklere. 

– Selv om det finnes lite vitenskapelig dokumentasjon, er det svært sannsynlig at disse gir en bedre start på dagen. Forskning viser at lysbehandling er ekstra virkningsfullt om morgenen, sier Bjorvatn.

Med wake-up lys kan du våkne opp fra søvn til en simulert soloppgang. Denne heter Phillips HF3520 og forhandles blant annet av Elkjøp

Oppvåkningslys finnes i mange varianter, for eksempel som bordlamper. Men det finnes også flere «smarte» lysstyringssystemer som gir muligheten til å styre alt lys med mobilen. 

– Du kan programmere oppvåkningslys og våkne av at hele huset gradvis blir lysere. Samtidig kan du planlegge daglig lyssetting og sikre at du har et godt opplyst hus når folk er hjemme, sier kategorisjef Thomas Ulfsrød i Jernia.

Følelsen av mangel på søvn og nedstemthet

Fargens påvirkning

Lysstyringssystemene har spesielle LED-pærer som gjør det mulig å velge hvilken fargetone lyset skal ha. Fargen på lyset har innvirkning på sinnsstemningen, ifølge søvnforskeren. 

– Du kan dimme lyset eller endre det fra kjølig til varmt hvitt. Ønsker du å skape en spesiell stemning, kan du velge mellom et utall forskjellige farger på lyset, sier Ulfsrød.

Fargen på lyset har innvirkning på sinnsstemningen, ifølge søvnforskeren.

– Bølgelengden av lyset har betydning. Blålig lys virker stimulerende på aktivitet, og bidrar derfor til å gjøre oss mer våkne. Varme farger som gult og rødt virker ikke oppkvikkende, sier Bjørn Bjorvatn.

Styr lyset med mobilen

De nye lysstyringssystemene kommer i flere varianter, blant annet fra Osram og Phillips. De lar brukerne regulere belysningen i alle husets rom fra mobil, PC eller nettbrett.

Systemene består av energibesparende LED-pærer som styres via husets trådløse nettverk.

Med Osram Lightify kan du få stemningsfull belysning i alle regnbuens farger. Foto: Osram

Pærene settes i de vanlige soklene du allerede har i lampene. Du trenger i tillegg en styringsboks som kommuniserer med pærene. 

Du kan ha opp til 50 pærer i samme system, og de vil fungere så lenge det er strøm i veggen og ruteren er på.

Osram Lighify kan fåes kjøpt hos blant annet Jernia og Clas Ohlson. Phillips Hue selges blant hos Elkjøp.

Smart og omfattende smarthusløsning

xComfort er et avansert smarthus-system som kan hjelpe deg med langt mer enn en behagelig oppvåkning om morgenen. Her kan du også kombinere naturlig oppvåkning med lyden av for eksempel bølger som slår mot stranden.

I tillegg til belysning kan du justere en rekke andre funksjoner i huset – for eksempel oppvarming, klimaanlegg og sikkerhetsfunksjoner. 

En basisinstallasjon for varme- og lysstyring vil normalt starte på rundt 40.000 kr. Les mer på www.xcomfort.no