Belysning skaper stemning

Lyset skal skape stemning, gi et trivelig miljø og gode lysforhold. Samtidig skal belysningen være økonomisk.

Det tilbys mange alternative lyskilder på markedet, fra allmennbelysning til rene dekorasjonslys. Alle med det til felles at man kan møblere med lyset og skape mange stemninger og en lun og trivelig atmosfære.

Belysningen kan ha tre funksjoner. Allmennbelysning gir en jevn, skyggeløs belysning. Som oftest en taklampe eller stor gulvlampe med opplys. I rom som bad og kjøkken brukes også lysrør og kompaktlysrør. Arbeidslys må til for å lese, sy og drive hobbyer. Det finnes en rekke plassbelysningslamper både for lyspærer, halogenpærer, lysrør og sparepærer.

Dekorasjonslys, for å belyse gjenstander eller dekorative i seg selv, for eksempel halogenspotlamper, vegglampetter, bordlampetter osv.

Halogenbelysning – moderne og effektfull
Dette er lyskilder som har fått stort anvendelsesområde de siste årene, og som har mange bruksområder, spesielt innen effektbelysning. Det finnes et utvalg av små og elegante armaturer for halogenlyskildene. Du kan velge mellom smal- og bredstrålere og en mengde wattstyrker.

Halogenlys kan også dempes, og ved bruk av for eksempel flere spoter kan du skape fine lys og skyggevirkninger. Halogen-lyskilder har UV-STOP glass som hindrer at belyste gjenstander blekner. Halogen-lampene har levetid inntil 4000 timer. Benytt halogenbelysning for å fremheve gjenstander, materialer og farger samt skape spennende lys- og skyggeeffekter.

Sparelamper – en lønnsom belysning
Sparelamper er ikke stort større enn en vanlig lyspære. De finnes med både stor og liten sokkel og kan benyttes i de aller fleste armaturer. Sparelamper gir et varmt glødelampelignende lys. De har levetider opptil 15.000 timer, og sparer inntil 80% strøm sammenlignet med de vanlige glødelampene. I stedet for en 60W vanlig lyspære kan du bruke en 11W sparelampe å få like mye lys.

Bruk sparelamper der du ønsker at:
– Lyset skal stå på over lengre tid.
– Har problemer med å komme til for å skifte lyskilden.
– Trenger godt lys, men ikke ønsker varme fra lyskilden.
– Ønsker å belyse varmeømfintlige gjenstander.
– Rett og slett ønsker å spare strøm.
– Trenger godt utelys.

Dekorasjonsbelysning
Dekorasjonsbelysning skaper stemning og det finnes et utall av dekorative lyspærer. De kan benyttes alle steder der du ønsker litt spesiell belysning. Pærene finnes i mange forskjellige former, farger og størrelser. Generelt gir klare lyspærer mer lysglans enn matte.

Fargede lyspærer gir stemningsfull, dempet belysning. Pærer med spesiell form – vridde, med bøyd spiss eller flimrende lys, er dekorative i armaturer med glasskjermer eller der lyskilden er synlig. Det finnes også topp-forspeglede lyspærer som gir indirekte belysning i spesielle armaturer.

Spot-pærer brukes der du ønsker å dirigere lyset i en spesiell retning. Dekorasjons-lamper har levetider inntil 1500 timer.

I taket gir vanlige matte eller klare lyspærer godt lys. I lampetter brukes gjerne mignon, krone eller illum. Krystallmignon er dekorative der lyskilden er synlig. Husk at en 60W lyspære også gir 60W varme. Dette kan du nyte godt av! Husk ellers at kraftig lys opp i et lyst tak gir dagslys-virkning, mens mørke vegger sluker lyset.

Kilde: MAXBO – Bygg&Interiør håndboken 2000-2001