Skal man kunne yte mye i løpet av dagen, er man avhengig av nok hvile og god søvn. Sover man ikke godt, påvirker det overskuddet, yteevnen, konsentrasjonen og humøret. Skal man først spare penger på madrass, bør man gjøre det i unge dager. Som hovedregel bør man bruke mer penger på madrass jo eldre man blir.
Tempurmadrassen er laget av elastisk spesialskum som trykkavlaster kroppen godt.
– Barn og unge sover godt på nesten hvilken som helst madrass, bekrefter Hilde Vermedal, fysioterapeut hos Majorstuen Osteopati. – De har lett kroppsvekt, kroppen krever ikke så mye og de er fleksible. I etableringsfasen kan man leve godt med en rimelig madrass, mens madrassen blir viktigere fra 30 årene og oppover.
Starter tidlig
Leddslitasjen starter allerede i begynnelsen av tretti-årene og da blir kvaliteten viktigere og viktigere, presiserer Vermedal. – Madrassen vil ha alt å si for hvordan starten på dagen blir, og hvor godt uthvilt man er. Kroppen trenger god støtte og avlastning for å slappe av i muskulaturen og få en god natts søvn. – Glem for all del ikke hytta, mange legger utslitte og dårlige madrasser på hytta. Det må man slutte med, man reiser på hytta for å slappe av og samle krefter. Da bør man ha en riktig god madrass, presiserer fysio-terapeuten.
Regulerbare madrasser har en justerbar hodedel og fotende, og gir en veldig behagelig komfort om man vil lese eller se på TV.
Prøv madrassen
Skal madrassen vare i 10–15, år er det lurt å ta seg god tid til å prøve madrassen.
- Ta av jakke og sko, og legg deg godt til rette på madrassen. Bli liggende lenge, og prøv alle sovestillingene. Er det behagelig å ligge på den? Er det lett å snu seg?
- Det viktigste er at madrassen føyer seg godt inn i alle kurvene i kroppen. Når man ligger på siden skal man ligge rett og samtidig være avslappet i kroppen, da er madrassen passe myk. Legger man seg på ryggen, skal det ikke være luft mellom rygg og madrass, da er madrassen for hard.
- Kroppen er vant til madrassen man har hjemme, ikke velg en helt ulik madrass. Gå ikke fra helt hard til helt myk madrass, velg heller en middels myk madrass.
- På en myk madrass kan det være vanskelig å snu seg, på en hard kan man snu seg for ofte og få en urolig natt. De fleste velger en middels myk madrass.
- Velg en madrass man kan gjøre ren. Trekket bør kunne taes av og vaskes på minimum 60 grader, ellers vil sengen fylles med støv og midd.
- Pass på god utlufting gjennom sengebunnen, kroppens svette må luftes ut. Har man hel bunn må madrassen være gjennomhullet.
- Påse at madrassen passer til sengebunnen, en tung madrass krever solid bunn.
- Er det stor vektforskjell på et par bør man velge forskjellig madrass. – en tung person bør ha en fastere madrass. En felles overmadrass vil dekke over sprekken i midten.
- Tidligere ble hard madrass anbefalt for vond rygg, men nyere forskning gjengitt i tidsskriftet The Lancet anbefaler nå middels myk madrass til vonde rygger. De med vonde rygger har imidlertid stått oppreist og uttalt at dette er ganske individuelt.
Sonemadrassen til Jensen har ulik fasthet i madrassen. Den er fastere ved midje og knær mens den er mykere i de øvrige sonene.
Nyheter
De siste årene har det vært sonemadrasser og motoriserte madrasser som har vært i skuddet. Sonemadrassen til Jensen har ulik fasthet i madrassen. Den er fastere ved midje og knær, mens den er mykere i de øvrige sonene. Den gir god trykkavlastning til tyngre deler av kroppen, og tyngre mennesker samt de med mer former vil kanskje ha særlig godt utbytte av en sonemadrass. Regulerbare madrasser har en justerbar hodedel og fotende, liggestilling kan reguleres og stilles inn akkurat slik det er ønskelig. Madrassen gir en veldig behagelig komfort om man vil lese eller se på TV. Når man skal sove, anbefales det gjerne at madrassen rettes ut i flat posisjon igjen.
Tempurmadrassen er laget av elastisk spesialskum som trykkavlaster kroppen godt. Madrassen oppleves først fast, men varmen fra kroppen gjør at madrassen former seg etter kroppen og gir god støtte i alle kurver.
Svane lanserte i fjor en madrass med gelé – lignende det som har vært brukt i løpesko. Geleen brukes for å redusere trykkbelastningen på kroppen.
Opptatt av miljøet? Hästens leverer en madrass produsert med naturmaterialer som ull, bomull og lin. Posefjærer med ulik trykkavlastning er mest vanlig i dagens madrasser, og Svane lanserte i fjor en madrass med gelé – lignende det som har vært brukt i løpesko. Geleen brukes for å redusere trykkbelastningen på kroppen. Svane har også en seng for deg som ikke er sikker på om du vil ha hard eller myk seng, duosengen har en mykere og fastere side – så kan du bruke den siden som passer deg best. Sover man urolig om natten, har Wonderland madrasser som er litt stivere i kantene, slik at man kan kjenne hvor madrassen slutter. Madrassen kan vendes og har trekk man kan ta av og vaske.
Vannsengen var veldig populær på 1980-tallet, men har siden vært nesten fraværende. Nordmenn har et elsk eller hatforhold til vannsenger, enten sverger man til den eller så kan man ikke fordra den. Vannsengen gir god vektfordeling, og det er lett å bli kvitt støv og midd i sengen. Den er ferdig oppvarmet om kvelden, men er ikke like godt velegnet for par med veldig ulik vekt.
Svette, støv og midd
Hver annen måned bør sengen luftes, støvsuges/bankes og snues. Svette, støv og midd bør ut i friluft. Vask trekket på overmadrassen og legg madrassen ut til lufting. Madrassen bør snues rundt, opp/ned eller byttes med kjæresten sin. På den måten slites madrassen mer jevnt, og man unngår nedsunkede partier i madrassen.
En madrass i pocketfjær bør byttes etter 10-15 år, overmadrassen innen sju år. Både stoff og stopping slites, og madrassen blir mykere og gir mindre støtte.