Sjekkliste for soveromsavdelingen

Soverommene er de værelsene vi tilbringer mest tid i. Dekker de behovene dine?

Selv om det meste av tiden vi bruker på soverommene går bort i søvn, er det en del ting som skal stemme også her, ikke minst med tanke på sikkerhet og velvære. Nedenfor har vi listet opp noen av de tingene du bør være obs på under visningen når du skal vurdere soveromsavdelingen.

Soverom
• Hvordan er rømningsveien i soveromsavdelingen? Er det praktisk mulig å komme seg ut av vinduer i tilfelle brann? Kan man komme til med stige om soverommene befinner seg i toppetasjen?
• I mange hus er soverommene plassert i den øverste etasjen. Hvis det er skråtak i rommet, blir det lett veldig varmt i rommet når sola står på. Se også på luftemulighetene. Er det mulig å sette opp vinduet og lufte sengeklærne om man ønsker det?
• Hvor god skapplass er det på soverommene? Normen tilsier at det skal være minst én meter skapplass per seng på gulv. På hovedsoverommet skal det være to meter med skap, skyvedørsgarderobe eller lignede. Har du selv behov for mer enn det normen tilsier, må du ta det med i vurderingen når du ser på soverommene.
• Tenk også gjennom plasseringen av foreldresoverommet i forhold til barneværelset. Det er et pluss om de ligger vegg i vegg. Hvis det er langt mellom rommene, kan det være at spedbarnsforeldre må vente lenger med å plassere barna på eget rom.
• Flere voksne ønsker å ha to separate, frittstående senger, fremfor dobbeltseng. Vurder om rommet gir denne muligheten.
• Er overflatene i rommet enkle å vedlikeholde? Sengetøy skaper mye støv. Vedlikeholdsvennlige overflater forenkler rengjøringen.

Gang
Se på romdisponeringen. Er det dødarealer som ikke brukes til noe? Døde gangarealer er dårlig planløsning. Vurder om du kan bruke slike dødarealer, f.eks. til kontorkrok, minibibliotek, hobbyhjørne eller ekstra skapplass, eller om de vil stå uutnyttet.

Trapperom
Er trappa god å gå i for barn, eldre eller funksjonshemmede? En trapp med rette løp er bedre å gå i enn en svingtrapp. Knirker trappa? Litt knirk kan for noen være sjarmerende, mens det for mange er et irritasjonsmoment. En trapp som knirker må i mange tilfeller demonteres for å få bort knirken, og det er en kostbar sak.

Loft
Stikk hodet opp på loftet og se og lukt hvordan det er der oppe. Er det ikke tilgang til loftet, er det en forskriftsmangel, for det skal være slukkemuligheter i tilfelle brann. Ser loftet tørt og fint ut og lukter greit, kan du støtte deg til takstrapporten, for takstmannen skal ha vært på loftet loftet og gjort sin evaluering i forhold til lufting, skader osv.