Puten din gjemmer mer enn du tror

Det siste du vil tenke på før du sovner om kvelden, er at sengen din kryr av bittesmå dyr og bakterier. 

Hodeputen og sengen din gjemmer i virkeligheten på mye mer enn du tror.

Michael René, hygieneekspert ved Professeionshøjskolen Metropol i Danmark, forteller til Idényt.dk om et hav av organismer og bakterier som lever trygt mens du sover.

– Når du sover, skiller du ut fett, svette og hud som setter seg i puta og sengen din. Dette fungerer som mat for støvmidd som lever i senga, sengetøyet og gulvtepper.

Et eget liv i sengen

Støvmidden vokser seg større og større, og formerer seg raskt gjennom natten. Har du i tillegg tørr hodebunn, gir du fra deg ekstra mye fôr til de små organismene.

De fleste svetter mest i løpet av natten, og væsken er rene godteriet for bakterier.

Blant annet Colibakterien, som lever best i varme og fuktige klimaer, går i dvale når du forlater sengen din om morgenen. Når kvelden nærmer seg, våkner den og er klar for mer mat.

Er du glad i puten din? Da bør du ta bedre vare på den! Foto: Getty Images

Lukter puten din?

Hodeputen og sengen din har ikke godt av de ubudne gjestene, og det kan derfor være en god idé å undersøke eventuelle skader.

Michael René har skrevet boken «Håndbok i praktisk hjelp» hvor han anbefaler at man lukter på hodeputen sin. Lukter puten din litt sterkt kan det være et tegn på at fettet i tekstilen har utviklet seg til fettoxidation, og dermed ligget der for lenge.

Vask puten hver måned

For å unngå lukt og smådyr bør du vaske sengetøyet ditt én gang i uken og minst én gang hver 14. dag.

Det anbefales i tillegg at man støvsuger sengen hver gang man bytter sengetøy for å fjerne alt bakteriene kan sette seg på.

Når det gjelder lufting, bør man slenge dyner og puter over kanten av vinduet cirka en gang i måneden, mens soverommet bør luftes 2-3 ganger om dagen.

Luftingen vil føre til at fuktigheten synker, og vil gjøre levevilkårene til støvmidden vanskeligere. På den måten stopper du formeringen, og får et renere og sunnere soverom.