Ole Brumms hule

Familien ønsket å lage et ”annerledesrom” til de to barna på 4 og 6 år. Drømmen var et aktivitetsrom med muligheter til å klatre, slynge seg i liane og skli fra den etasjebygde sengen.

Familien hadde et 20 kvadratmeter stort kjellerrom til disposisjon, og la en slagplan for utformingen av rommet. De la tregulv og trepanel på veggene som en nøytral og litt røff basis for alle aktivitetselementene som skulle på plass, og satte inn nye vinduer med mål etter regelverket.

Den lange sengen som er bygget oppe på veggen har fått en sklie på den ene siden. Under sklia er det bygget hyller til oppbevaring av leker og lekekasser. Midt i taket henger turnringer og en liane slik at det er mulig å være litt Tarzan, og ved siden av henger en bokse-sekk for at de søte små kan få ut litt energi når følelsene bygger seg opp. Skjermbrett, som benyttes til rollespill og mye annen moro, er det også blitt plass til under sengen som er bygget i høyden.

– Vi ønsket ikke et tradisjonelt prins- eller prinsesserom, forteller barnas mamma, Sissel Amdam. – Ettersom vi hadde to små, en gutt og en jente, som skulle dele rommet, måtte det tilpasses begge kjønn. Vi ønsket oss aktive barn, og ville at rommet skulle kunne benyttes til fysisk aktivitet. Da kom vi på ideen med å sette inn sklie, bokse-sekk, henge turnringer og en liane i taket og ,ikke minst, lage en klatrevegg.

– På den ene langveggen bygget vi en 2,2 meter høy og ca. 4,5 meter bred klatrevegg – en såkalt buldrevegg – allerede da de to barna var veldig små. Under klatreveggen la vi skumgummimadrasser. Hos menneskebarn, i likhet med hos aper, er evnen til å klatre medfødt, og opp til 3-års alder klarer vi å henge fast i et klatregrep. Men deretter forsvinner denne evnen. Alle barn som besøker oss, synes det er veldig morsomt å klatre, og ingen har falt ned fra klatreveggen. Barna forstår at de må holde seg fast, og klatrer aldri til topps første gangen. Når de klatrer i veggen, flytter de grensene etter hvert som de føler at de mestrer klatringen. Det er ikke nødvendig med tau og annet sikringsutstyr i en buldrevegg, og hele familien kan ha utbytte av den, avslutter Sissel Amdam fornøyd.

Forbruker info:
Ikea
tlf. 81544000
www.ikea.no