5 tips til lekseplassen før skolestart

Med skolestart hører lekser til. Da er en motiverende og ryddig lekseplass nødvendig. Her er tipsene som gjør barnerommet klart til skolestart.

Snart skal mange spente små begynne på skolen. Enten det er for første gang eller de rykker opp et trinn, er det behov for en god lekseplass. Ifi.no har i en pressemelding samlet tipsene som gjør barnerommet klart til skolestart.

Der barna skal gjøre lekser, gjelder det å skape arbeidslyst og orden, og legge til rette for at de kan få utfolde seg kreativt. Her er tipsene du trenger for å skape en god lekseplass for de små i huset:

1. Skap arbeidslyst med farger og motiver

For å skape arbeidslyst, er det viktig at barna har en lekseplass der de faktisk ønsker å oppholde seg. Derfor kan det være lurt å la barna selv være med på å plukke ut farger, tapeter og mønstre. Kanskje går lærelysten opp noen hakk hvis de sitter en plass de liker, blant farger og motiver som motiverer.

La barnet selv være på å skape lekseplassen. Det er viktig med en plass der de selv kan trives. (Foto: Ingeborg Simone/Pure & Original)

2. Skap en egen leksesone

Et barnerom skal fungere som mye: soverom, lekerom og arbeidsplass i ett. Da kan det være oversiktlig og ryddig å skille arbeidssonen litt fra resten av rommet, for eksempel ved bruk av farger, tapet og et teppe på gulvet. Husk også at farger påvirker oss, og noen gir oss energi mens andre roer oss ned. Så kanskje kan det være lurt å ha sterkere farger som gir en energiboost i leksesonen, mens resten av rommet kan holdes roligere.

3. Gi rom for kreativitet

Det er viktig at barna får lov til å utfolde seg kreativt også der de skal gjøre lekser. Lag en tavle med tavlemaling eller whiteboardmaling over skrivebordet, eller heng opp selvklebende tavlefolie på skapdøren eller fest det på pulten. Her kan barna tegne og skrive alt de orker, uten at vegger eller møbler tar skade av det.

– Tavlemaling gir en slitesterk overflate som er lett å skrive på, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox, og legger til at det nå finnes tavlemaling i alle regnbuens farger – ikke bare den tradisjonelle svarte.

Og du kan bruke den kreative malingen på flere måter.

– Bruk tavlemaling direkte på veggen, på en plate du henger opp eller på skrivebordet, anbefaler Christine Hagen-Pettersen hos Beckers.

Mal skrivebordet eller veggen med tavlemaling, så kan minstemann både tegne, regne og skrive så mye han vil. (Foto: Beckers)

4. Hold orden

Med skolestart kommer også beskjeder, ukeplaner, huskelapper og bilder av nye kompiser. Da er det smart å holde orden i sakene. Maler du med magnetmaling, kan du henge opp det du ønsker.

– Et smart tips er å male underlaget med magnetmaling før påføring av tavlemaling. Da får du en kritt-tavle der du også kan henge magneter, tipser Audun Klauseie hos Alanor.

5. Inspirer til læring

Du kan fint inspirere til læring rett på veggen. Det finnes mange kule tapeter som kan reflektere barnas interesser og samtidig er dekorative og lærerike. Det trenger absolutt ikke å være kjedelig for å være lærerikt! Hva med et kart, alfabetet eller kanskje verdensrommet?

Nøkkelen til en god arbeidssone ligger i motivasjon, kreativitet, lærelyst og orden. Legg til rette for det, så kanskje leksedagene blir litt lettere å takle.

Det kan være mye læring i et tapet. Hva med å lære alfabetet samtidig som barnerommet får en dekorativ vegg? (Foto: Storeys)