10 gode tips til deg som skal innrede et rom til to

Barn vil alltid ha godt av å dele rom med søsken, men det vil nødvendigvis ikke foregå i stillhet. Her er ti råd du bør ta med i planleggingen hvis du ønsker husfred.

Som barn ble mange oss tvunget til å dele rom med ett eller flere søsken, og bare tanken fremkaller vonde minner om krangling og slossing.

Det er neppe et enkelt valg å ta for foreldre fordi man vet at før eller senere vil barna klore, bråke og krangle så høyt at naboene lurer på hva som er galt.

Løsningen på et delt rom inneholder ikke nødvendigvis en køyeseng. Med lure grep, smart planlegging og problemløsning, kan du skape et rom for søsken som både kan forhindre krangling om plass og som gir privatliv når man ønsker det.

Nettstedet Houzz.com har samlet 10 gode råd du bør ta med deg på veien hvis du ønsker husfred de neste årene.

La barna være med i planleggingsfasen

Hvis du inkluderer barna i planleggingen av designet, forhindrer du sannsynligvis klaging senere. 

Les også: 7 annerledes ting du kan gjøre med IKEA-møblene dine

Selv små barn kan hjelpe til med å velge ut veggdekorasjoner, farger og pynt. Prøv dessuten å styre dem unna delene av butikken der sport og figurer er midtpunktet hvis du vil at rommet skal se trendy ut og vokse med dem over lengre tid. 

La barnas individuelle personligheter får utfolde seg

Gi begge en del av rommet som de kan dekorere fritt. Det kan for eksempel være en vegg, området rundt senga eller et hjørne de kan dekorere med puter. La dem velge fritt fra et utvalg av farger slik at hver del matcher.

Gi begge et personlig område

Uansett hvor lite rommet er, pass på at hvert barn har litt privatliv. Dette kan du gjøre ved å for eksempel sette inn to pulter med egne rom for spesielle ting eller med individuelle bokhyller.

Fastsett regler

Det vil bli krangling, men for å holde det til en minimum bør du sette et par regler. For å respektere hverandres ting, kan du for eksempel lære dem å spørre den andre om å låne noe før de bruker noe som ikke er deres.

For å lære dem at alle trenger privatliv, lær dem å banke på døren hvis den er lukket før de går inn. Hvis du lar dem være med å bestemme reglene, vil det være større sjans for at de følger dem.

Les også: I dette rommet er alle møblene hjemmelaget

La barna dele rom uansett alder

Mange vil nok være redde for å la unge barn dele rom med et eldre søsken fordi de ikke vil ødelegge rutinene til det eldre barnet.

I de fleste tilfeller vil det eldste barnet tilpasse seg fort og glede seg over å dele rom med noen. Hvis en av dem gråter om natten, vil den andre mest sannsynlig sove gjennom det.

Hold det yngste barnet unna rampestreker

Lagre enkelte ting i høyden der yngre barn ikke får tak i dem. Gjerne la det eldste barnet få ha sine ting i fred; da er det større sjans for langvarig husfred.

Lag et tilfluktsrom

Alle har behov for tid alene i fred og ro i blant. Det må ikke være et egendesignet og superkreativt sted som på bildet, men et lekeslott av tepper, trehus eller lignende fungerer akkurat like bra.
Les også: Lag et telt til barnerommet

Frigjør gulvplass

Hvis barna er eldre enn 6 år – den anbefalte alderen for den øverste etasjen – bør du vurdere køyeseng. Det vil gi bedre plass i rommet og gi mer rom for leking på gulvet. 

Hvis du skal flytte og få bedre plass i fremtiden, kan du se etter en køyeseng som kan deles i to på et senere tidspunkt. 

Ha en fast plass for alt

Barn er utrolig rotete, og når du har to eller flere i samme rom ender man fort med ting overalt. Det er mye enklere å holde rommet ryddig når barna til enhver tid vet tingenes faste plass. 

Ha en egen hylle til bøker og spill, kurver til store leker og kostymer, og kurver til de små lekene.

Vær kreativ med den plassen du har

For å best utnytte plassen du har, kan det være en idé å hyre inn en møbeldesigner.

En arkitekt tegnet sengeplattformen til dette rommet med taksøylen som en rominndeler. På veggene finnes både hyller og skap, og under sengene kan man dra ut forskjellige skuffer.

Har du designet det perfekte rommet til to søsken? Vis oss og del bildene dine i kommentarfeltet!

Kilde: Houzz.com

Les mer: Slik ga de den tradisjonelle hytta nytt liv