Utstyr til trimrommet

Går du med planer om å lage trimrom, trenger du utstyr til treningen. Her gir vi deg tipsene om hva du trenger for å komme i gang.

Foto: Treningspartner AS. Det er lurt å vurdere hele familiens behov før dere innreder treningsrommet med apparater.

– Valg av utstyr er veldig individuelt, da det er viktig å finne utstyr tilpasset ditt eget behov. Det kan være lurt å kombinere apparater som dekker flere ulike typer trening, sier Nina Marshall ved Nordic Fitness.

Trine Sigurdssøn ved Treningspartner.no minner om at det er viktig å ha alle brukerne i tankene når man utstyrer trimrommet. – Hvis det er en familie som lager trimrom, bør det legges opp til at det er noe som alle i familien kan bruke.

Et trimrom skal gjerne oppfylle tre funksjoner. Du skal ha mulighet til å trene kondisjon, drive styrketrening og tøye ut etter treningen. Har du disse tre funksjonene i tankene, er det lettere både å handle inn utstyr til rommet og innrede rommet i soner.

Kondisjon
– Hvis du har et middels stort rom til rådighet, vil jeg anbefale at du skaffer deg et kondisjonsapparat, som en romaskin eller tredemølle. Tredemølle er bra, for med den kan du både gå og løpe. Du kan dermed bruke den både til oppvarming og til kondisjonstrening, foreslår Sigurdssøn.

En tredemølle er ikke bare en tredemølle, og det er mye å velge i.
– Tredemøller som har opp til 15 % stigning i løpebanen, øker belastningen betraktelig og gir treningen fullt utbytte enten du løper eller går. Demping gjør løping opp til 28 % mer skånsomt i forhold til å løpe på fast underlag. Du kan få tredemøller med mange funksjoner og programmer, og med TV eller MP3 spiller, forteller Marshall.

Andre alternativer til kondisjonstreningen er spinningssykkel for deg som liker å trå til, trimsykkel om du foretrekker å sitte oppreist på et mykere sete når du sykler, elliptisk maskin som er skånsom for leddene, og romaskin om du ønsker å kombinere styrke- og muskeltrening i ett apparat.

Styrke
– I tillegg til kondisjonsapparat, trenger du noe for å trene styrke. Det kan være alt fra små manualer til pressbenker og multiapparater, sier Sigurdssøn.

– Multigym gir deg muligheten til å utføre mange ulike øvelser på et apparat. På enkelte multigym kan to trene samtidig, forteller Marshall. – Vektbenker er populært for den som liker å løfte frie vekter. Benkene er også fine til å trene rygg og mage på en effektiv måte.

Husk at det også er mulig å trene styrke uten å benytte seg av de store, tunge apparatene. For å trene opp den indre muskulaturen i rygg og mage, kan du bruke en fitnessball. Treningsstrikker kan gi skånsom og variert trening, mens du med en ribbevegg både kan trene styrke for ulike muskelgrupper og tøye ut muskler etter trening.

Uttøyning
– Det er fint å ha noe for å strekke ut etter trening, sier Sigurdssøn. – Treningsmatter er gode å ha når du skal tøye ut. Vibrasjonsapparater er også ålreit. Det kan du bruke til massasje, uttøyning, styrketrening og til å øke blodsirkulasjonen, forteller hun.

Den som vil lage trimrom i boligen har i dag mye å velge i, og pengene går fort om du ikke planlegger rommet nøye.

– Det er bare lommeboka og størrelsen på rommet som avgjør hvilke og hvor mange apparater du kan ha. En familie på fire som skal ha et trimrom til en fornuftig pris, må regne med at utstyret vil komme opp i 30.000 kroner, sier Sigurdssøn.

En liten trøst er at familien over tid har mulighet til å spare inn igjen utgiftene ved at det ikke lenger er nødvendig å bruke tid, penger og bensin på å komme seg til treningsstudio.

Forbrukerinfo
Ifact, www.ifact.no
NordicFitness, www.nordicfitness.no
Treningspartner, www.treningspartner.no