Slik lager du din egen trolldeig og play doh

Når det bøtter ned utenfor og høstmørket kommer krypende, er det koselig å tenne stearinlys og drive med litt håndverk. Noe som passer til både store og små er å lage trolldeig! Her er en enkel oppskrift på hvordan du lager din egen trolldeig og hjemmelaget play doh med noen få ingredienser som du sannsynligvis allerede har hjemme.

Fordelen med å lage din egen trolldeig eller play doh er at den er giftfri, mer miljøvennlig og det er billigere enn å kjøpe ferdig.

Ingrediensene du trenger for å lage det selv har du nok allerede hjemme ellers kan det kjøpes i matbutikken.

Barn elsker å leke og forme trolldeig, og hvis de også kan være med å lage deigen, blir det garantert en suksess! 

Det er nesten de samme ingrediensene i trolldeig som i play doh, bortsett fra at play doh inneholder kokende vann og sitronsyre for å gjøre den myk. Play doh kan man leke med om og om igjen, mens trolldeig tørkes og kan deretter males med hobbymaling. 

Slik lager du din egen Play doh (oppskrift) 

Du trenger: 

 • 5 dl hvetemel 
 • 3 dl salt 
 • 2 ss sitronsyre
 • 2 ss matolje 
 • 4-5 dl kokende vann 
 • Konditorfarge

Oppskrift på play doh:

Start med å blande alle de tørre ingrediensene i en bolle. Bland deretter inn matolje og vann til deigen føles smidig. Ta deigen ut på bordet og la den avkjøle. Del deretter deigen i så mange farger som du vil ha, og farg hver deigklump med konditorfarge. Kna til fargen er jevn og deigen smidig. 

Oppbevar deigen i en lufttett krukke eller i en plastpose i kjøleskapet, så holder den seg i noen uker. Når deigen er ferdig, er det bare å begynne å leke og kna med den og la fantasien florere.

Man kan late som man lager mat, kaker, figurer eller bare mose og bygge opp igjen. Veldig gøy for barn i alle aldre! 

Slik lager du din egen trolldeig 

Du trenger: 

 • 4 dl hvetemel 
 • 2 dl salt 
 • 2 dl vann 
 • 2 ss matolje 
 • Konditorfarge eller hobbyfarge 

Oppskrift på trolldeig:

Bland alle ingrediensene i en bolle og kna til en jevn deig. Hvis du vil ha litt farge på deigen, kan du dryppe i noen dråper med konditorfarge mens du knar ellers lar du det være naturlig. Deigen holder i ca 24 timer i en plastpose i kjøleskapet.

Tid for å forme trolldeig

Trolldeig tørker raskt, så ha gjerne en bolle med vann ved siden av og fukt deigen slik at den ikke sprekker. Hvis det kommer sprekker, kan du glatte sprekkene forsiktig ut ved hjelp av vann før du tørker figuren.

Når figurene er klare, skal de tørkes i ovnen på 100 grader i 2-4 timer, avhengig av hvor tykke figurene er. 

Mal trolldeig i flotte farger 

Avhengig av utseendet du vil ha på figurene dine, er det forskjellige ting du kan gjøre når de er tørre. Du kan male dem i mange morsomme farger med hobbymaling eller lakkere med hobbylakk. Hobbylakken gir en ekstra holdbar og blank overflate. 

Pensle på og sett figuren deretter inn i ovnen på 250 grader i noen minutter.