Slik får du mer dagslys i de mørke vintermånedene

Allerede i september begynner lyset å forsvinne sakte men sikkert - Men selv om vi går mørkere tider i møte kan du med noen enkle innrednings-tips fylle hjemmet med naturlig dagslys. Se hvordan du best mulig innreder med lys og får komfort og velvære i boligen mens vinteren trenger seg på utenfor.

Interiør

Det er ikke kun dagslys som står for den gode stemningen og hyggen i hjemmet. Det er også essensielt for komforten i huset – men viktigst av alt for vårt velbefinnende. Lyset har i følge adskillige undersøkelser en positiv effekt på vårt humør, immunforsvar og vår døgnrytme. Det er derfor mange gode grunner til å invitere lyset inn nå – før solen forsvinner helt – og invitere så mye lys inn som mulig.

En god tommelfingerregel er å tenke på lyset som en aktiv del av interiøret i boligen, og innrede bevisst deretter. Tenk derfor på dagslyset på samme måte som du tenker på hvordan sofaen skal stå: Hvor ser den best ut, og hvordan får jeg mest komfort?

«Det er ikke bare for helsen og velbefinnende at det er bra med dagslys, men det er også viktig å ha utsyn til uterom, til natur, lyder og lukter som alle sammen er viktige sanseopplevelser», forteller Lone Feifer, direktør for bæredyktighet hos Velux. Hun har en rekke forslag til hva man kan gjøre i hjemmet.

Fire råd til hvordan man får mer dagslys inn i boligen

1. Gå etter en lys base

Hold deg generelt til lyse farger på vegger og gult, men husk å skap noen kontraster til alt det lyse. En stor grønn plante i en mørk potte blir kun flottere med en hvit vegg i bakgrunnen. Hvis du virkelig vil lyse opp kan du også ta steget videre og male gulvet lyst.

2. Innred med speil

Når lyset kommer inn i hjemmet er det viktig at det blir fordelt. En idé kan være å bruke speil i innredningen – om du plasserer de i nærheten av vinduer hvor lyset kommer inn har du allerede et lysere hjem. Et godt tips er også å innrede med vaser og lysestaker i klart glass, treffer dagslyset disse kan de kaste lyset videre ut i rommet.

3. Inviter naturen inn

Har du store planter i vinduskarmen kan de lett skygge for det naturlige lyset, men ikke unngå å ha planter av den grunn, tvert imot. De grønne plantene er nemlig med på å gjøre luften i boligen renere og friskere – samtidig som de også ser godt ut.

4. La dagslys fylle alle rom

Lys fra lamper er ikke det samme som naturlig dagslys, og det er sistnevnte du bør få mest mulig av. Det siste og mest effektive rådet er også det dyreste og mest krevende. Har du rom som er mørke mange timer om dagen kan det være en ide å installere flere vinduer, så lyset kan komme inn fra flere vinkler. Noen ganger kan takvinduer hjelpe med å bringe inn lys hvor det ellers ikke er mulig, samtidig som du kan få et lite gløtt til himmelen og en bedre fornemmelse av rommet.