Slik blir du kvitt støy i stua

Med noen enkle tiltak kan du redusere støyen i stua - her er ekspertenes tips. 

Etterklang er noe som merkes best når mange snakker samtidig, for eksempel hvis du sitter i et middagsselskap.

Lydbølgene som kommer ut når vi prater «spretter» frem og tilbake mellom vegger, tak, gulv og møbler. Når mange snakker samtidig skapes derfor et «virrvarr» av lyder.

Først og fremst fører dette til at det er vanskelig å høre hva sidemannen sier. Noen takler dette helt fint, men for andre kan det føre til at man blir sliten og får hodepine. 

Støy defineres som uønsket lyd. I et rom med lang etterklang og dårlig akustikk, kan lydene fort bli til støy.

− Et dårlig lydrom kan gjøre deg sliten og energiløs. Det er ikke gunstig i et hjem, sier forsker Gunn Marit Aasvang ved avdeling for luft og støy ved Folkehelseinstituttet. Hun tror mange ikke engang er klar over at de bor i et hjem med dårlige akustikk.

− Oppmerksomheten har vært rettet mot det visuelle. Trivsel er ikke bare det du ser. Det er også hva du hører, sier hun.

Heldigvis finnes det enkle ting du kan gjøre for å redusere romklang og får bedre lyd i stua.

Fjern romklang med tekstiler

I en stue med mange harde overflater bruker lyd lenger tid på «å lande». I et rom med mange myke gjenstander vil lyden stoppe opp raskere, og det blir enklere for gjestene å snakke sammen rundt spisebordet.

Ifi.no har snakket med tre eksperter og de er ikke i tvil: – Romklang fjernes med nok tekstiler. 

Gardiner og tepper

Anette Bolme hos INTAG ville valgt nye gardiner og salongteppe om etterklangen i stua blir plagsom.

Puter, pledd, gardiner, gulvtepper og tapet gjør stua mer behagelig før øyne og ører. Foto: Tapethuset

– Gardintekstiler demper romklang, og tradisjonelt har velur og tykke gardiner vært det beste. Men mange vil ha lette, tynne gardiner som slipper lyset inn. Da vil jeg anbefale et teknisk tekstil som har lydabsorberende fiber i veven. Et gulvteppe med høy og tett luv vil også gjøre underverker i stua. Husk at 30 prosent av gulvarealet bør ha tekstiler for å gi best mulig lydforhold, sier hun til ifi.no. 

Lyddempende tapeter

Gro Welle-Watne hos Tapethuset mener folk er blitt mer bevisste på støy i stua.

– Jeg får mange spørsmål om hva som kan løse problemet. Mitt råd er å velge et overmalbart tapet som er spesiallaget for å gi bedre akustikk i rommet. Det oppfører seg som gips. Fordelen med et akustikktapet er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet. Du får også en viss effekt av å bruke vanlig tekstiltapet og tapet med mye tekstur, sier hun.

Inn med puter og pledd

Ellen Lind hos Green Apple mener vi skal bruke tekstiler i alle formater og fasonger.

Puter og pledd i polstrende møbler vil også ta bort uønsket etterklang. Foto: Green Apple

– Inn med puter og pledd! Og polstrede møbler. Bytt gjerne ut glassbordet med et trebord. Romklang fjernes enkelt dersom du velger tekstiler. I et rom med mye etterklang er gardiner den soleklare vinneren. Og bruker du forede eller mellomforede gardiner trenger du heller ikke så mange, sier hun. 

Kilde: ifi.no