Funksjonell glassvegg

En glassvegg i huset kan vekke kreativiteten hos de fleste.

Skal du pusse opp utleiehybelen i kjelleren, eller leter du etter en annerledes løsning for å skille stue og kjøkken? I en leilighet på Bragernes Strand i Drammen fant vi inspirasjon til hvordan man kan skille gang, stue og kjøkken fra hverandre, og likevel beholde romfølelse og lys. Bruk glass!

Mellom entreen og kjøkkenet har sivilarkitekt Baard E. Hoff tegnet en glassvegg, slik at besøkende får
en sniktitt til grytene på komfyren. Og som en ekstra bonus til gjestene kan man sjenerøst
røpe kveldens meny på glasset, skrevet med flytende kritt.

Preget av glass
De splitter nye leilighetskompleksene ved Drammenselvens bredde er utformet med vekt på modernistisk og funksjonell arkitektur, der lyse og trivelige leiligheter er i hovedfokus. Arkitekten har valgt å bruke grålakkert aluminium og herdet, laminert glass som romdeler. Frostet glass er også en mulighet.

Til veggen er det brukt herdet, laminert glass fra finske Suomen Turvalasi Oy. Glassbyggerstein produkter AS i Mjøndalen har levert og montert aluminiumsrammene. De tre glassflatene og aluminiumsrammene er skrudd fast i tak og gulv. Glasset er festet til beslagene med bolter.

Romfølelse
Samtidig som man får fritt innsyn til stue og kjøkken fra gangen, føles gangen som et eget
rom, og det gjør at rommet føles større. Den halvannen meter lange og to meter høye glassveggen i glass og grå aliminium står godt til parketten i natureik og vegger hvite som egg. Veggen er festet i gulv og ta med skruer i betongelementet i gulvet. Glassene er festet til beslagene med bolter.

– Glassveggen gir en romfølelse som ikke ville vært der uten. Det ville rett og slett ikke vært
det samme. Selv om den er aldri så mye av glass – ergo gjennomsiktig, smiler eieren av veggen.

Etter eventuelle barnebesøk er hun ikke helt sikker på hvor fin veggen blir, men den er enkel å vaske.

Din egen meny
Mange restauranter bruker flytende kritt på menytavlene de har ved disken. Glassveggen er ditt helt eget lerrett – og gjett så stas det er for barna å få tegne på veggen! (Men bare med flytende kritt – ikke sprittusj…) Bruk veggen til velkomsthilsener til gjester, til kveldens meny eller ord for dagen.

– Gjestene mine syns det er veldig morsomt. Noen ganger har gjestene overtatt og skrevet tilbake. ”Tusen takk for hyggelig selskap, vin og sau”, skrev venninnen min etter en middag med høstens lam,
forteller eieren.

Barnslig glede
Flytende kritt finnes i flere farger, og har ofte navn som ”liquid chalk” eller ”chalkmarker”.
Hobbybutikker og bokhandler er blant forhandlerne. Det er en barnslig glede i det å skrive på veggen, man skal ikke legge skjul på det. De fleste har jo fått beskjed fra man var liten at man ikke får tegne på veggen. Nå kan du gjøre det uten dramatiske konsekvenser.

For når skriften på veggen skal bort, er det ikke nødvendig med malerkost eller white spirit.
Med en våt klut er det borte på en, to, tre.