7 av kroppens rare fenomener forklart: Gåsehud, brain freeze og hikke

Noen gang lurt på hvorfor vi får gåsehud, hikke eller om gulrøtter faktisk er bra for synet? Vi også. Og her får du svaret på alt du lurer på.  

Vi gir deg en forklaring på hvorfor rare fenomener skjer med kroppen.

1. Hvorfor har du ørevoks?

Mange renser ørene med Q-tips, men det er gode grunner til å ikke gjøre dette. Det er nemlig en god grunn til at vi har ørevoks, og det er at ørevoksen beskytter (innsiden av) ørene dine fra rusk og rask, og reduserer risikoen for infeksjoner i øregangene.

Ørevoksen sitter ytterst i øret og skal helst ikke dyttes lengre inn, noe du risikerer ved å bruke en Q-tip. Faktisk så renser både øret og ørevoksen seg selv. Hvis du er komfortabel med det.

2. Hvorfor får du gåsehud?

Gåsehud er et av mange rare fenomener. Det kan komme over deg helt ut av det blå, enten når du hører på musikk, ser en god film eller noe helt annet. Hovedårsaken til at kroppen reagerer på denne måten, er at du er kald eller at du har blitt overrasket på en måte.

Gåsehuden kommer av at hårsekkene trekker seg sammen, og dette får hårene til å reise seg. Alle pattedyr deler denne egenskapen. Forskere mener at det stammer fra en tid langt tilbake, da mennesker hadde mer hår og det å «stritte med pelsen» kunne ha en avskrekkende effekt.

3. Hva skjer når du får ‘Brain freeze’?

Brain freeze, eller «hjernefrys» –  i mangel av et bedre norsk ord – kan være alt fra en litt rar til en direkte vond opplevelse. Brain freeze er et av kroppens rare fenomener som oppstår når nervene inne i munnen blir for kalde. Og det forklarer jo hvorfor man ofte får brain freeze når man spiser is eller drikker noe iskaldt litt for raskt.

Joda, gulrøtter er bra for øynene. Og for stemningen på kjøkkenet, skal vi tro dette bildet. (Foto: Getty Images)

4. Er gulrøtter bra for øynene?

Ja, det er det faktisk. Gulrøtter er rike på A-vitaminer, og det er bra for øynene. A-vitaminer holder nervecellene i netthinnen friske og bidrar dermed til å vedlikeholde synet. Mango, grønnkål og andre A-vitaminrike vekster har samme effekt. Og på den andre siden – mennesker med vitamin A-mangel har ofte problemer med synet.

5. Hvorfor blir leppene tynnere med alderen?

Kollagen er et naturlig stoff i kroppen som er med på å gjøre leppene dine fyldige. Men etterhvert som vi blir eldre, produserer kroppen mindre kollagen. Med dette får vi mennesker ofte smalere lepper etterhvert som vi eldes. I tillegg kan solstråling være med på å redusere kollagenproduksjonen. Men dette kan man beskytte seg mot, for eksempel med leppepomade med solfaktor.

6. Hvorfor sovner tenåringer så sent?

Menneskekroppen inneholder hormonet melatonin, som er med på å påvirke døgnrytmen vår – altså når vi våkner og sovner.

I barndommen skiller kroppen ut dette stoffet tidlig på kvelden, men i puberteten aktiviseres denne prosessen senere på døgnet, rundt i ni-titiden på kvelden, mener forskere. Dette er med på å påvirke ungdommens søvnmønster og gjør at de både sovner senere på kvelden og våkner senere på morgenen.

Ungdommer har faktisk en fysiologisk god grunn til å være syvsovere. (Foto: Getty Images)

7. Hvorfor får du hikke?

Hvis nervene dine blir overstimulert – av glede, alkohol, stress eller for mye mat – kan det i sin tur forårsake sammentrekninger i diafragmen (en muskel mellom lungene og magen som hjelper deg å puste), og dette manifesterer seg som hikke.

Hikke kan være alt fra kortvarig og uproblematisk til langvarig og plagsomt. Men felles for de fleste tilfeller av hikke er at det er ufarlig og går over av seg selv. Mange mener at det å drikke et glass vann eller holde pusten kan få hikken til å gi seg.

Les også :

Kilde: Foxnews