5 grep du bør ta for å dempe støy i stua

Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.

I moderne hjem, med store, harde flater, får lydene herje. Og særlig i stua, der ungene flyr rundt og roper, og rundt spisestuebordet, der vi gjerne er flere til bords som snakker og ler samtidig, kan lydene oppfattes som støy. Og de harde flatene hjelper ikke akkurat på. De gjør at lydene trenger lenger tid på å lande. For å dempe støyen, trenger vi myke flater i rommet som kan stoppe lydene raskere. I tillegg til stemmer, latter og barneskrik, er det andre støykilder i et rom, som lyd av folk som går på harde gulv, lyd fra etasjen over og lyd av ting som mistes i gulvet.

Heldigvis kan vi gjøre noe med støyen. I en pressemelding fra ifi.no lister de opp 5 enkle grep som gir et bedre lydbilde hjemme.

1. Heng opp gardiner

I dag henger flere og flere opp gardiner også i andre rom enn på soverommet. Og en av grunnene, i tillegg til at det ser fint ut og gjør rommet lunere, er nettopp at det gir mindre romklang. Gardiner er og blir nemlig en veldig effektiv støydemper. Lange, tykke gardiner i velur – helst fôret – er populære av en grunn. Men det finnes også teknisk tekstil som har lydabsorberende fiber i veven. Det er en god løsning for deg som vil ha lette, tynne gardiner som slipper lyset inn, og samtidig dempe støyen. 

2. Legg tepper på gulvet

Tepper er av de beste støydemperne vi har. Og det sies at minst 30 prosent av gulvarealet bør ha tekstiler for å gi best mulig lydforhold. Særlig gjelder dette om du har et hardt gulv i stua. Velg gjerne tepper med høy og tett luv, men uansett hva du går for, så hjelper alle tepper!

Et av de viktigste tipsene for å forbedre lydbildet i et rom, er å bruke tepper på gulvet. (Foto: Intag)

3. Fyll på med tekstiler

Inn med puter, pledd og duker – for best mulig lydbilde bør du lesse på med det som er av tekstiler, i alle former og fasonger. Polstrede møbler demper også noe lyd.

4. Sett opp akustikktapet

Det beste du kan gjøre med veggen for å dempe støyen, er å sette opp tapet. For mest mulig effekt bør du velge et overmalbart tapet som er spesiallaget for å gi bedre akustikk i rommet. Fordelen med et akustikktapet er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet. Du får også en viss effekt av å bruke vanlig tekstiltapet og tapet med mye tekstur.

For det beste lydbildet, bør du kunne krysse av alle boksene: teppe, gardiner, tapet og flust av tekstiler. (Foto: Tapethuset)

5. Velg gulv med omhu

Ulike gulv har ulike egenskaper, og noen gir et bedre lydbilde enn andre. Det er derfor viktig at du setter deg inn i gulvenes egenskaper, og finner et gulv som gir deg det lydbildet du vil ha, i tillegg til de andre egenskapene som er viktige. Foruten tepper og teppefliser, som helt klart er gulvene med de beste lydegenskapene, gir også gulv som korkgulv, gummigulv og vinyl et godt lydbilde i seg selv.

Men det er ikke bare selve gulvet som er viktig – minst like viktig er det å velge rett underlag. Alle typer gulv kan få betraktelig bedre lydegenskaper ved å velge det rette underlaget. Det bør være tilpasset rommet og det aktuelle gulvmaterialet, slik at du får det lydbildet og de egenskapene du ønsker. Det finnes underlag som gir ekstra gode lydegenskaper, og det gjelder å ta stilling til hva du har behov for.